FBI-chefen: Moskva ville hjälpa Trump

Publicerad 2017-03-20

USA. Enligt FBI-chefen James Comey ville Ryssland hjälpa Donald Trump men skada Hillary Clinton under presidentvalkampanjen.

Vita husets obevisade påstående att USA:s underrättelsetjänst bett sin brittiska motsvarighet avlyssna Trump har frustrerat britterna, enligt Mike Rogers, chef för underrättelseorganet NSA.

Rogers fick frågan om han bett det brittiska underrättelseorganet GCHQ hjälpa USA avlyssna Trump - ett påstående Vita husets presstalesperson Sean Spicer återupprepat.

– Nej, sir. Inte heller skulle jag göra det, svarade Rogers, som sade att det skulle ha brutit mot lagen.

Rogers och Comey var inbjudna av representanthusets underrättelseutskott. Liksom flera underrättelseorgan och dess systerutskott i senaten utreder det bland annat om ryska aktörer försökte påverka utgången av höstens presidentval i USA samt eventuella rysskopplingar hos Trumps stab.

Moskvakoppling utreds

Samtidigt utreder FBI eventuella kopplingar mellan Moskva och personer i Donald Trumps kampanj, bekräftade Comey för första gången vid utfrågningen.

– På grund av att det är en pågående utredning och att den är sekretessbelagd kan jag inte säga mer om vad vi gör och vems uppträdande vi undersöker.

I utredningen ingår bland annat om det har funnits koordination och kontakter mellan personer inom kampanjen och Moskva samt möjliga försök av den ryska regeringen att påverka presidentvalet i fjol.

Enligt Comey blev det i fjol en ganska "enkel slutsats" för det amerikanska underrättelsesamfundet att Ryssland ville hjälpa republikanen Trump och skada demokraten Clinton.

Mike Rogers håller med Comey i den bedömningen.

"Inga bevis"

För drygt två veckor sedan påstod Trump också via Twitter att dåvarande president Barack Obama beordrade avlyssning av honom i högkvarteret Trump Tower under valrörelsen.

Det häpnadsväckande utspelet väckte starka reaktioner. Inga bevis har lagts fram och såväl republikaner som demokrater och högt uppsatta underrättelsechefer har tagit avstånd från det.

– Jag har ingen information som stödjer dessa tweetar, och vi har tittat djupt i vår organisation, svarade Comey under utfrågningen.

Den högst uppsatte demokraten i utskottet, Adam Schiff, pekade på att brittiska regeringen kallat påståendena om brittisk inblandning för total nonsens. Rogers fick frågan om påståendet skadat brittiskt-amerikanskt samarbete.

– Jag tror att det helt klart har frustrerat en viktig allierad för oss, svarade Rogers.

Kan inte beordra

Utskottsordförande, republikanen Devin Nunes, säger att ingen telefonavlyssning skett i Trump Tower. Andra eventuella former av övervakning av Trump eller hans förtrogna har dock ännu inte uteslutits, enligt Nunes.

På frågan om Obama utan särskilda domstolsgodkännanden skulle kunna beordra avlyssning av amerikanska medborgare svarar Comey:

– Ingen president kan det.

I nya twitterinlägg fokuserar Trump på olika delar av svaren som passar hans syften. Det finns inga bevis för en koppling mellan Ryssland och Trump, skriver en uppsatt person i Trump-administrationen i ett skriftligt svar till nyhetsbyrån AFP.

TT