Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

"Hjälp från luften inte tillräckligt"

Publicerad 2016-06-02

Syrien. Frankrike och Storbritannien uppmanar FN att börja släppa humanitära hjälppaket från luften till nödställda i Syrien.

Hjälporganisationer på marken menar att luftburna hjälpsändningar inte räcker och kräver att de stridande respekterar internationell rätt.

En konvoj med förnödenheter och läkemedel nådde på onsdagen staden Daraya utanför Damaskus, för första gången sedan 2012. En annan leverans körde in i staden Moadamiyeh, den första sedan i mars.

Frankrikes FN-ambassadör François Delattre säger att städer och byar under belägring är svåra att nå landvägen och lägger skulden på den syriska regimen.

– Frankrike ber FN och i synnerhet WFP (FN:s matprogram) att börja med humanitära luftleveranser för alla områden i nöd, med start i Daraya, Moadamiyeh och Madaya, där civilbefolkningen, däribland barn, riskerar att dö av hunger, sade han på en presskonferens.

Möter kritik

Storbritannien vill också gå vidare med luftleveranser, men förslaget möter kritik.

– För befolkningen i Syrien betyder flygplan inte mat, det betyder "sök skydd, ducka!" Det finns nästan ingen i Syrien som inte har erfarenhet av flygbombningar eller granateld, säger Michiel Hofman, humanitär rådgivare hos Läkare utan gränser, till TT på telefon.

Att släppa hjälpsändningar från luften är ineffektivt, hävdar Hofman, som påpekar att medicinsk utrustning inte är till någon hjälp för civilbefolkningen om utbildad personal saknas.

– Från mitt perspektiv verkar tanken på att släppa mat och läkemedel från luften mer som ett pr-trick än någonting annat. Samma stater som föreslår det här förespråkar samtidigt fler flyganfall.

Kortsiktig lösning

Läkare utan gränser kräver att de stridande parterna respekterar internationell lag och släpper fram humanitär hjälp. Ett krav som får stöd från Röda Korset.

– Hjälp från luften är en kortsiktig lösning. De stridande parterna är skyldiga att respektera krigets lagar och civilbefolkningen har rätt till mat, vatten och medicin, säger Maud Fröberg, pressekreterare på Röda korset.

Michiel Hofman påpekar att det inte bara är syriska regeringsstyrkor som belägrar städer och byar i landet. Situationen kompliceras av jihadiströrelsen Islamiska statens framfart. Och även andra rebeller, i vissa fall sådana som har stöd av västländer, begränsar hjälporganisationernas ansträngningar att nå civilbefolkningen.

Läkare utan gränser uppskattar att runt 100 orter i Syrien i dag är belägrade eller avskurna från omvärlden på grund av konfliktens komplicerade fronter.

– Situationen har förvärrats så mycket att det i dag råder akut brist på sjukvård i hela Syrien. Västländerna måste påverka sina allierade så att de släpper fram hjälpsändningar. Belägringar och makten över hjälpsändningarna används i dag som ett taktiskt vapen, säger Michiel Hofman.

TT

Följ ämnen i artikeln