Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Breivik-domen överklagas inte

Publicerad 2012-08-24

Anders Behring Breivik är straffrättsligt tillräknelig och döms för terrordåden i Norge i fjol till lagens strängaste straff: 21 års fängelse med möjlighet till förlängning. Varken Breivik eller åklagarna kommer överklaga.

Breivik tog emot beskedet först med ett leende lekande på läpparna, sedan allt allvarligare. I en paus senare kommenterade Breivik domen för sina försvarare.

– Han sade att domen var ingen överraskning, säger advokat Odd Ivar Grön till VG på nätet.

– Breivik hade väntat att domen skulle bli så här och är nöjd. Han kommer inte att överklaga.

I sal 250 i Oslo tingshus sitter förutom många journalister även anhöriga till offren på Utöya och i regeringskvarteret få plats. När domslutet blev läst kramade AUF-ledaren Eskil Pedersen dem som sitter närmast. Han såg lättad ut, liksom de runt honom från anhörigföreningen.

Domen innebär att Breivik kommer att tillbringa åtminstone de närmaste decennierna på Ila fängelse och förvaringsanstalt utanför Oslo. Där finns en nybyggd avdelning för honom med tre celler för att sova, arbeta respektive träna. Han kommer inte att ha kontakt med andra fångar.

Enligt domen var Breivik straffrättsligt tillräknelig för handlingarna den 22 juli i fjol. Formellt är minimitiden tio år, men ingen räknar med att den bestämmelsen blir aktuell för Breivik. Straffet på 21 års förvaring är strafflagens strängaste. Det kan förlängas med fem år i taget, så länge han bedöms utgöra en fara för samhället.

Domare Arne Lyng går in på straffet.

– Fängelse är inte tillräckligt för att skydda samhället, motiverar han påföljden förvaring som innebär att straffet kan förlängas så länge fara anses föreligga för samhället.

Lyng talar om ett extremt våld för att nå politiska mål.

– Detta är uppenbart stimulerande för den åtalade, säger Lyng och syftar även på att Breivik under rättegången medgav att han hade planer på att skära halsen av förra statsministern Gro Harlem Brundtland på Utöya och spränga en journalistkonferens i luften.

Lyng konstaterar att Breiviks brott var riktade mot landets demokratiska institutioner och lägger till:

– Han sköt skoningslöst 77 människor, många ungdomar med skott rakt i ansiktet.

Domare Arntzen frågar vad Breivik har att säga.

– Jag erkänner inte denna rätt för ni har fått mandat från partier som stöttar multikulturalismen, svarar han.

Domaren försöker få ett besked om Breivik överklaga.

– Jag kan då heller inte överklaga domen för det vore även det att legitimera rätten, säger Breivik som av samma skäl inte accepterar domen.

Han försöker säga något "till alla nationalister i Europa" men då tystas han ned av domare Arntzen som är mycket bestämd mot honom.

När han inte klargör sig, säger hon:

– Jag tolkar det som att du vill ha betänketid.

Breiviks advokat Geir Lippestad rådgör med sin klient och deras besked är att Breivik inte kommer att överklaga domen.

Därmed bryter rätten för dagen.

Den fråga som nu hänger över alla är om den norske riksåklagaren Tor-Aksel Busch kommer att överklaga domen. Åklagarna yrkade ju på att Breivik trots deras tvivel skulle dömas som otillräknelig.

Riksåklagaren kommer att utnyttja betänketiden och inte lämna besked i dag om huruvida man överklagar, meddelar åklagare Svein Holden.

Åklagarna fick frågor om att domen blev precis den som Breivik ville ha.

– Det tror jag inte har spelat roll för domarna, sade Inga Bejer Engh.

Åklagare Svein Holden bedömer att det ändå kommer att ta två veckor innan domen vinner laga kraft eftersom Breivik inte gav ett rakt svar till domare Arntzen om han önskade betänketid eller inte.

Bakgrund:

Anders Behring Breivik parkerade, enligt åtalet, en skåpbil utanför ingången till "Höyblokka" i Oslo, där bland andra Norges stats- och justitieministrar har sina kontor klockan 15.17, fredagen den 22 juli 2011.

I bilen fanns en bomb på 950 kilo, bestående av bland annat konstgödsel, diesel och aluminium. Han tände en stubin med cirka sju minuters bränntid och lämnade därefter platsen i en tidigare ditplacerad flyktbil. Explosionen inträffade klockan 15.25.

Breivik åkte vidare till Utöya dit han anlände med båt cirka klockan 17.15.

Fram till att han greps cirka klockan 18.35 sköt han med ett halvautomatiskt Luger-gevär och en halvautomatisk Glock-pistol mot en rad personer på ön och även mot andra som kom till deras undsättning i olika båtar.

Om offren:

I Oslo dödades 8 människor av den sprängladdning Breivik lät detonera i regeringskvarteren.

9 skadades allvarligt och runt 200 lindrigt.

På Utöya dödades 67 människor av dödande skott medan 2 dog genom drunkning och fall.

Hälften eller 34 av dödsoffren var mellan 14 och 17 år gamla.

22 offer var mellan 18 och 20 år

6 personer var mellan 21 och 25 år.

Endast 7 av dödsoffren på Utöya var över 25 år.

33 personer träffades av Breiviks beskjutning utan att dö av skadorna.

Rättegången mot Breivik varade i tio veckor. I dag föll domen.