Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Johnson: Fortsatt fri handel med EU

Publicerad 2016-06-27

Brexit. Storbritannien kommer att ha fortsatt tillgång till EU:s inre marknad, även om landet lämnar unionen. Det försäkrar Boris Johnson, som är favorittippad som David Camerons efterträdare.

Den brittiske utrikesministern Philip Hammond säger att det skulle vara "katastrofalt" för landet att hamna utanför den inre marknaden - och höjer samtidigt ett varningens finger.

Londons tidigare borgmästare Boris Johnson, förhandstippad som landets nästa premiärminister, har brutit tystnaden efter folkomröstningen om fortsatt brittiskt EU-medlemskap. I en kolumn för tidningen The Telegraph försöker brexitförespråkaren att lugna dem som är rädda att Storbritannien nu ska förlora tillgången till EU:s inre marknad.

"Ingen större brådska"

"Det kommer att fortsätta vara fri handel och tillgång till den inre marknaden", skriver Johnson, och tillägger att det inte är "någon större brådska" för Storbritannien att lämna EU. Johnson skriver att landet nu kan skapa en relation med EU som bygger på fri handel och partnerskap i stället för att det ska vara ett federalt system.

Den brittiske utrikesministern Philip Hammond tycks inte vara lika säker på sin sak. I en tv-sänd intervju i går ventilerade Hammond sin oro över att Storbritannien skulle hamna utanför EU:s inre marknad, ett scenario han beskrev som "katastrofalt". Samtidigt strök han under att han inte ansåg det sannolikt att landet kommer att kunna behålla tillgången till marknaden och samtidigt kräva full kontroll över invandringen från EU.

Upp till Storbritannien

En av de stora knäckfrågorna är om och när Storbritannien ska aktivera artikel 50 i EU-fördraget, det stycke som handlar om att lämna unionen. Cameron borde sätta i gång processen redan på morgondagens EU-toppmöte, tycker EU-parlamentets ordförande Martin Schulz. Tidpunkten är upp till Storbritannien att bestämma, kontrade Philip Hammond.

Huruvida Storbritannien faktiskt kommer att göra slag i saken blir sannolikt en fråga för landets nästa premiärminister, eftersom David Cameron tydligt har sagt att han inte tänker vara den som trycker på knappen.

Ska tillkännage sina planer

Utöver Boris Johnson har även George Osborne, Storbritanniens finansminister, förekommit i spekulationerna kring vem som ska ta över efter Cameron. Osborne är nära allierad med Cameron och sågs länge som en given efterträdare, men det faktum att han kampanjat för stanna-sidan kan möjligen försämra hans chanser.

I ett tal inför dagens regeringssammanträde i London - det första sedan folkomröstningen - sade Osborne att han kommer att tillkännage sina planer inom kort.

– Det har funnits frågor om det Konservativa partiets framtid och jag kommer att ge besked om min roll under de kommande dagarna, sade han på en presskonferens i London.

Wallström orolig

Sveriges utrikesminister Margot Wallström är orolig för följderna av britternas beslut att lämna EU. Under dagen ska hon hålla ett telefonmöte med sina nordiska och baltiska kolleger.

– Vi behöver hålla oss lugna och vi måste visa att vi kan samarbeta och hålla samman den europeiska unionen, säger hon till SR Ekot.

Främlingsfientligt våld

Även den polska ambassaden i London har uttryckt oro över de mer direkta följderna av folkomröstningen.

"Vi är chockade och djupt oroade av den senaste tidens uttryck av främlingsfientligt våld riktat mot polacker och andra invånare med migrantbakgrund i Storbritannien", skriver ambassaden i ett uttalande.

TT

Följ ämnen i artikeln