Brexit skapar oro hos svenskar

Publicerad 2016-06-16

Storbritannien. Omkring 90 000 svenskar bor, studerar och arbetar i Storbritannien. Om landet lämnar EU kan det få stora konsekvenser för deras liv. Men det finns fortfarande inga tydliga svar på hur.

Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskapet den 23 juni rycker allt närmare. Väljer en majoritet av britterna att ställa sig bakom ett utträde, så kallat brexit, kan det få konsekvenser för de omkring tre miljoner EU-medborgare som lever i landet, varav uppskattningsvis runt 90 000 är svenskar.

Ambassaden i London har tagit emot en hel del frågor från svenskar som känner sig oroliga.

– När privatpersoner hör om att man ska ta tillbaka kontrollen över gränsen undrar många vad det innebär. Handlar det om visum för att besöka Storbritannien, eller kommer arbetstillstånd att krävas i framtiden? säger Nicola Clase, Sveriges ambassadör i Storbritannien.

– Vi tvingas konstatera att det här är frågor som vi inte har svar på.

Duckar frågan

Frågan om vad som kan hända med EU-medborgare i Storbritannien vid brexit har varit frånvarande i den brittiska debatten, trots att det är ett beslut som kan komma att beröra flera miljoner människor.

– De tittar inte på det från det hållet. Inte heller på frågan om det skulle bli ömsesidigt, det vill säga att om man inför ökad kontroll mot en nation eller en organisation så kommer det ju också att slå tillbaka och gälla britter, säger Clase.

Det osäkra läget gör också att en del svenskar, som kanske hade velat jobba någon annanstans under en tid, känner att de inte kan flytta från Storbritannien, eftersom de inte vet om de kan komma tillbaka sedan.

– Britterna har inte sagt någonting om hur framtida arrangemang skulle kunna se ut, säger 26-åriga Sandy Errestad som bor i London och jobbar på pr-byrå.

Oavsett vad som väntar om britterna väljer att lämna EU, så kommer inget att hända över en natt. Landet har två år på sig att förhandla fram nya avtal med unionen.

33-åriga Azin Ashourvan, som frilansar som designer, flyttade från Stockholm till London för omkring ett och ett halvt år sedan. För egen del känner han sig inte särskilt orolig, eftersom han inte vet hur länge han vill stanna.

Men han anser att det är ett problem om en majoritet av britterna ställer sig bakom brexit. Han tycker att det känns som att brexit-röstarna är "lite samma människor som skulle rösta på Donald Trump", den kontroversielle amerikanske presidentaspiranten.

– Det känns osoft, säger han.

Över tusen företag

Utöver de svenskar som är bosatta i Storbritannien, och den ständiga strömmen av turister, finns också över tusen svenska företag representerade i landet. De drabbas också av den osäkerhet som råder.

– Vi ställer frågor till britterna, men vi får inga svar. Vi får helt enkelt sitta still i båten och avvakta de sista dagarna i kampanjen, och se hur det går. Först därefter kommer vi att kunna ge några konkreta svar, konstaterar Nicola Clase.

– Vi håller tummarna för att britterna röstar för att stanna, men det är ett rätt osäkert läge nu.

TT

Följ ämnen i artikeln