Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Svensk: Det var som en "krigszon"

Publicerad 2012-10-30

Flera svenskar bevittnade när stormen Sandy drog in över östra USA under gårdagkvällen. Det kändes som en "krigszon", berättar Maryam Yazdanfar, riksdagsledamot (S) som besöker staden för att delta i ett studieprogram organiserat av Sveriges riksdag.

– Jag är uppvuxen i Teheran under krig. Det var så det kändes, det var riktigt obehagligt, säger hon.

Mellan klockan åtta och tolv i går lokal tid upplevde Maryam Yazdanfar att situationen var som värst.

– Hela huset skakade, det var verkligen påtagligt. Det sken konstigt på himlen och man hörde väldigt mycket ambulanssirener, det kändes som ett område i kris, säger hon.

Hon var i Brooklyn när orkanen Sandy drog fram och har inte behövt evakuera.

– Vi hade tur, vi hade ingen översvämning här i natt. Men när det var som värst tvivlade man faktiskt på myndigheternas bedömning, då var man lite skraj för att vi också skulle behöva evakuera.

Maryam Yazdanfar berättar att det är skräpigt och smutsigt i Brooklyn i dag, det ligger kvistar och löv överallt och en dörr som har slitits av ligger mitt på gatan.

– Det känns skönt att jag inte har familj här, att jag slipper oroa mig. Man ser på människor att de har haft det väldigt tufft.

– Det var en konstig känsla att gå och lägga sig för man visste inte vad man skulle vakna upp till, säger svenskan Hanna Helsingen som studerar vid Columbia University och delar en lägenhet med en studiekamrat på universitetsområdet på Manhattans Upper West Side, nordväst om Central Park.

De hade hörsammat uppmaningen att bunkra vatten, mat och ficklampsbatterier. Hanna Helsingen tycker inte att myndigheterna överdrev inför orkanens ankomst.

– Jag tror att i sådana här situationer är det alltid bättre att förbereda sig mer än mindre. Hade det varit så att vi tvingats leva utan ström i några dagar, hade jag varit mycket glad för att förnödenheter hemma.

– Det här gången tvivlar jag på att några New York-bor kommer att säga att det var onödigt att bunkra upp och så vidare. I dag ser man all förstörelse och ingen vet när tunnelbanesystemet kommer i gång. Vi har ingen aning om universitet öppnar i morgon igen, säger hon till TT.

Utanför lägenheten på tredje våningen ser hon träd som häromdagen var fulla med löv nu stå mer eller mindre barblåsta.

– Varje gång det kom en stormby höll man andan för det blåste runt väldigt mycket saker. Det var riktigt obehagligt.

Jämfört med vännerna på nedre Manhattan klarade hon sig bra. Där förekom strömavbrott och översvämningar.

Att många tusen New York-bor ignorerade uppmaningen att lämna evakueringszon A, tycker Hanna Helsingen är "otroligt dumt":

– Man försätter inte bara sig själv i fara utan även räddningsarbetare som blir tvungna att rycka ut till undsättning.

– Den här gången är det verkligen så illa som alla har befarat, säger Lovisa Fasth, som studerar i New York.

Hon är i en lägenhet högt upp på Upper East Side för att skydda sig mot översvämningarna. Nedanför fönstret öser regnet ner och vindarna är fortfarande starka. Få vågar sig ut på gatorna.

– I gårkväll var det väldigt illa och det är klart man blir orolig. Men jag är mest orolig för mina kompisar som bor längre ner och närmare översvämningarna, säger Lovisa Fasth.

I söndags försökte hon förbereda sig genom att köpa ficklampor och extra batterier i fall strömmen skulle försvinna.

– Allting var utplockat, det fanns inte en enda ficklampa. Det var till och med köer in till mataffärerna, säger hon.

I New York med omnejd finns mellan 20 000 och 30 000 svenskar, enligt UD. Det finns inga uppgifter om att någon skulle ha skadats.