Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Katalonien röstar om självstyre

Publicerad 2012-11-23

Barcelona. Senast Katalonien fanns som eget land var 1714. Söndagens regionval kan leda till en historisk comeback.

Varje år måste Katalonien transferera 16 miljarder euro i skatteintäkter som via regeringen i Madrid omfördelas till fattigare regioner. Pengaströmmen tillbaka till Katalonien är betydligt blygsammare.

Katalonien är en av Spaniens mer välmående regioner, men samtidigt svårt skuldsatt. I ljuset av stora nedskärningar ter sig skattepakten med Madrid outhärdligt provocerande för många katalaner.

Uppmuntrad av folkresningen den 11 september for regionens president Artur Mas till Madrid för att diskutera skattepakten med premiärminister Mariano Rajoy (PP). När denne inte ville lyssna hade katalanen fått nog och utlyste söndagens nyval som i praktiken blir en folkomröstning om huruvida processen till självständighet ska inledas på allvar.

Valrörelsen har helt dominerats av ekonomiska argument. Mycket lite har hörts om kulturen och språket, grunderna för den katalanska identiteten.

– En del grupper och partier som haft en mer radikal separatistisk agenda under alla år, tar nu under krisen chansen att få ökat stöd för sina idéer, säger forskningschef Johan Eriksson på Utrikespolitiska institutet till TT.

På fredagen framträdde Artur Mas på en väl vald plats i ett soligt Barcelona: Mercat del Born, en marknadsbyggnad som täcker ruiner från belägringen av Barcelona som 1714 ledde till att Spanien besegrade Katalonien.

– På söndag kan vi skicka ett historiskt budskap till världen: Katalonien har bestämt för sig att självt ta ansvar för sin framtid.

Han vill göra en Skottland, det vill säga komma överens med centralregeringen om att tillåta en folkomröstning om självständighet, vilket är illegalt för regionen att utlysa själv. Går inte det, tänker han på annat sätt "konsultera" katalanerna inom fyra år.

TT:s utsände