Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Borgmästarval i skuggan av Trump och terror

Publicerad 2017-11-06

USA. En vecka efter terrordådet på Manhattan är det dags för New Yorkborna att välja borgmästare. Vinsttippade demokraten Bill de Blasio har hittat både en motståndare och ett segervapen i president Donald Trump.

Om förra tisdagens terrorattack, som tog åtta människoliv, kommer att påverka stödet för sittande Bill de Blasio återstår att se. Demokraten leder med drygt 40 procentenheter över Republikanernas Nicole Malliotakis, enligt de senaste mätningarna.

– Han gjorde det han skulle efter terrordådet, han var synlig. Jag kommer att rösta på honom, säger säkerhetsvakten Ramon Reyes till TT.

Trump-motståndare

I fjol var det inte ens säkert att de Blasios namn skulle finnas på valsedlarna. Trots progressiva reformer som ett års gratis förskola, betald sjukfrånvaro, id-kort för papperslösa och skrotandet av ett hemligt övervakningsprogram mot muslimer hade hans popularitet dalat kraftigt.

Kritikerna riktade främst in sig på vallöften från 2013 som inte infriats, till exempel att hemlösheten i jättestaden inte minskat. Samtidigt granskade FBI om de Blasio tagit emot kampanjbidrag i utbyte mot gentjänster. Utredningen resulterade i kritik men inget åtal väcktes.

Flera demokrater verkade då redo att utmana borgmästaren. Men i november i fjol hände något - den kontroversielle republikanen Donald Trump valdes till USA:s president. De Blasio hade plötsligt en ny motståndare att positionera sig mot: "New York ska fortsatt vara en fristad för progressiva idéer och tolerans", slog han fast och blev snabbt en ledargestalt i motståndet mot Trump.

Utmanare avstod

Kongressledamoten och partikamraten Hakeem Jeffries, en av de Blasios kritiker, sågs som en presumtiv utmanare inför borgmästarvalet. Men i februari meddelade han att han stannar i Washington DC.

– Jag kände mig övertygad om att New York är starkt nog att klara fyra år till med Bill de Blasio, vare sig man gillar honom eller inte. Jag är däremot inte övertygad om att landet kan klara fyra år med Trump, förklarade han sitt beslut för tidningen The New York Times.

Brooklynbon Nomi Beesen tycker att borgmästare de Blasio agerat rätt efter presidentvalet.

– Han har gjort sitt för att skydda vår stad mot Trumps fruktansvärda politik, säger hon.

Tunnelbanan upprör

En fråga som eldat på New Yorkbornas missnöje med de Blasio är den nedgångna tunnelbanan. Förseningar, proppfulla vagnar och avstängda sträckor är vardag.

– Det har verkligen nått bristningsgränsen men infrastrukturen är dålig i hela landet, säger illustratören Jackie Ferrentino som dock ofta jobbar hemifrån och därför inte drabbas så hårt som många andra.

Hennes kompis Emma Rosche-Ritchie pendlar däremot varje dag till sitt jobb och säger att det ofta är överfullt och väldigt smutsigt i tunnelbanan.

En upprustning är nödvändig, frågan är vem som ska betala. Det är en av flera frågor där de Blasio och destaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo är oense. De två har samarbetsproblem och brukar puckla på varandra i medierna. Efter lastbilsattacken höll de ändå en gemensam presskonferens och gick sedan sida vid sida i den årliga halloweenparaden.

"Raka motsatsen"

Vermontsenatorn Bernie Sanders, som i fjol försökte bli Demokraternas presidentkandidat, var nyligen i New York för att ge de Blasio sitt stöd. De två visade upp sig på tunnelbanan men blev då stående i tio minuter i väntan på ett försenat tåg. Under valmötet följde Sanders kampanjens strategi.

– Allt som borgmästare de Blasio gör är raka motsatsen till vad Donald Trump gör, sade han till allmänt jubel.

Emma Rosche-Ritchie ser inget negativt med referenserna till presidenten.

– Att ha Trump som president har nog gjort människor ännu stoltare över att New York är en så öppen och progressiv stad.

TT