Nya rön om oceanerna i vårt solsystem
Publicerad 2017-04-13
Rymden. Förståelsen ökar för oceanvärldarna i vårt solsystem. Och därmed ökar också hoppet om att finna liv utanför jorden.
Bäst odds har Saturnus måne Enceladus och Jupiters måne Europa.
Vår planet är en oceanvärld. Venus och Mars antas att en gång ha varit det.
Nu lägger den amerikanska rymdstyrelsen Nasa fram nya bevis för att störst chans att hitta oceaner bortom jorden finns på ett par av jätteplaneternas månar, rapporterar CNN.
Data från Nasas rymdteleskop Hubble och rymdsond Cassini från Enceladus och Europa med sina aktiva oceaner presenterades på torsdagen.
Mikrober - kanske
En masspektrometer på Cassini har spårat stora mängder vätemolekyler i vattenplymer som skjutit upp från Enceladus isiga yta över oceanen. Forskarna tror att vätet härstammar från en hydrotermisk reaktion mellan oceanen och månens stenkärna. Är det fallet finns förutsättningar för att oceanen innehåller den kemiska komponenten metan, som kan indikera förekomst av mikrober på oceanens botten.
Hubble å sin sida har för andra gången fångat ett utbrott av en vattenplym på den varmaste delen av Europas isyta, som döljer en saltvattensocean. Utbrottet skedde på exakt samma ställe.
Ska återvända
Eftersom Enceladus och Europa verkar ha nyckelingredienser för liv som vi känner det, bedömer forskarna dem som goda kandidater för utomjordiskt liv.
Cassinis uppdrag upphör vid årets slut, men Nasa fortsätter satsningen på oceanvärldarna. Nästa årtionde beger sig Europa Clipper i väg på en resa som tar flera år. Väl framme ska ett djuplodande radarinstrument kunna "se" igenom Europas isskorpa, som är av okänd tjocklek. Andra instrument ska mäta magnetfält, temperaturer, atmosfäriska partiklar och oceanens djup och salthalt.
Att Europa har en ocean anades efter Voyager-expeditionen 1977 och fastslogs av Galileo-expeditionen 1996.
TT