Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Extremister får inte skaffa atombomb

Publicerad 2016-04-01

USA. Det behövs mer samarbete för att hindra Islamiska staten och andra extremister att skaffa sig kärnvapen. Det framhöll president Barrack Obama på kärnsäkerhetsmötet NSS i Washington på fredagen.

Det behövs ökat skydd för radioaktiva ämnen, reaktorer och andra kärnanläggningar mot hot från bland annat terrorister. Islamiska staten (IS) har redan använt kemiska vapen, inklusive senapsgas, i Syrien och Irak, framhöll Obama.

– Det är ingen tvekan om att ifall dessa galningar någonsin kommer över en atombomb eller kärnämnen, kommer de högst sannolikt att använda det för att fortsätta att döda så många oskyldiga människor som möjligt, sade han.

Viktigt tillägg

Förhoppningen är att ett viktigt tillägg till en konvention om "fysiskt skydd av kärnämnen" snart kan börja tillämpas.

– När mötet avslutas kommer USA att kunna säga att man har fått tillräckligt många ratifikationer av länder för att den ska kunna träda i kraft, säger utrikesminister Margot Wallström (S) som representerar Sverige vid mötet.

– Det är en god nyhet, man förstärker det lagliga ramverket för att man ska kunna agera och att man får ett internationellt regelverk.

Mötet är finalen på en serie möten som USA:s president Barack Obama tog initiativ till 2009 om hur länder bättre kan skydda reaktorer, radioaktiva källor och kärnanläggningar från yttre hot, som terrorister.

– Det är inget teoretiskt hot, det är på riktigt, säger Wallström.

Europa hotat

Under Barack Obamas värdskap står bland annat Europas förmåga att möta hotet från jihadister i fokus.

Attackerna i Paris och Bryssel har fått Vita huset att tvivla på de europeiska underrättelsetjänsternas förmåga att hantera hotet från jihadister som återvänder från Mellanöstern.

NSS-arbetet ska på något sätt föras vidare, för att se till att åtaganden som gjorts följs upp. Margot Wallström säger att Sverige gärna ingår i en grupp som får i uppgift att sköta den uppgiften och sprida erfarenheter vidare.

– Vi har ett särskilt intresse eftersom vi än så länge har lyckats fortsätta samarbetet med Ryssland, Vitryssland, Moldavien och sådana länder. Det är viktigt för vår säkerhet, säger Wallström.

Ryssland deltog i NSS-mötena till och med 2012, då landet hoppade av.

TT

Följ ämnen i artikeln