Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

FN-chefen fördömer IS-dåd i Syrien

Uppdaterad 2016-05-24 | Publicerad 2016-05-23

Syrien. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fördömer måndagens terrorattacker i de syriska kuststäderna Tartus och Jableh.

Minst 148 människors liv krävdes i dåden som extremiströrelsen Islamiska staten (IS) tagit på sig.

Brittiskbaserade rättighetsorganisationen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) talar om en serie av explosioner i de båda städerna, som kontrolleras av den syriska regimen.

Statliga medier i det krigshärjade landet bekräftar angreppen, men anger ett lägre dödstal: 78 jämfört med de nästan 150 som SOHR rapporterar om, enligt Reuters.

Mark Toner, talesman för det amerikanska utrikesdepartementet, säger att USA är oroat över det upptrappade våldet i Syrien, både från IS och al-Assad-regimens sida.

– Ryssland har ett särskilt ansvar för att pressa den syriske ledaren (Bashar al-Assad) att upphöra med angreppen som dödar civilpersoner, säger han.

Ryska kondoleanser

I Tartus finns en rysk flottbas, och landet deltar i kriget på regimens sida. Efter dåden sände den ryske presidenten Vladimir Putin kondoleanser till al-Assad och säger att kampen mot terrorismen ska fortsätta.

De första tre explosionerna ägde rum vid niotiden på måndagsmorgonen vid en fullpackad busstation i Tartus. Först detonerade en bilbomb och när folk började samlas där sprängde sig två självmordsbombare, uppger SOHR.

På bilder från en statlig tv-kanal ses söndersprängda bilar och minibussar.

"Jag är chockad"

Omkring en kvart senare började det smälla i staden Jableh, 40 kilometer norrut längs den syriska kusten. Även där attackerades en busstation, liksom ett sjukhus och en kraftstation, enligt SOHR.

– Jag är chockad, det här är första gången jag hör sådana här ljud, säger en 22-årig universitetsstudent i Jableh, enligt AFP.

IS har på senare tid blivit allt mer pressat i både Syrien och Irak, och attackerna kan ses som en del av en ny strategi.

– I och med att man börjat förlora en del områden i Irak har man börjat operera på nya fronter, utomlands eller utanför det egna kärnområdet. Det innebär ett avsteg från den ursprungliga strategin att fokusera på att upprätta kalifatet här och nu, säger Per Jönsson, Mellanösternkännare vid Utrikespolitiska institutet.

TT

Följ ämnen i artikeln