Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Möte i idyll skuggas av konflikt

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-06-07

G7. När sju av världens mäktigaste ledare möttes på det bildsköna Schloss Elmau i Alperna stod Ukrainakonflikten i centrum.

Flera av G7-ledarna uttalade sig skarpt mot Ryssland och förordade fortsatta sanktioner mot landet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel hade främst hoppats på att få kollegerna i G7 till större åtaganden för att tackla klimatförändringarna vid toppmötet. Men också att fokusera på globala hälsofrågor som pandemier, resistent antibiotika och tropiska sjukdomar vid mötet. Nu ser konflikten i Ukraina ut att överskugga mötet i idyllen.

Efter annekteringen av Krim är världsledarnas ryske kollega Vladimir Putin inte längre välkommen i klubben, men han satte snabbt tonen ändå.

Konflikten med de proryska rebellerna i Ukraina tog upp hälften av tiden när USA:s president Barack Obamas höll ett privat möte med Angela Merkel före toppmötet, enligt Vita husets talesman, skriver AP.

"Rysk aggression nyckelfråga"

Obama sade att extremism och klimatförändringar är på dagordningen, men att en nyckelfråga för G7-länderna är att "stå upp mot rysk aggression i Ukraina".

Han passade också på att släta över den tidigare frusna relationen med Merkel, efter avlyssningsskandalen förra året då det uppdagades att hennes mobiltelefon avlyssnats av USA.

– Mitt budskap till det tyska folket är enkelt. Vi är tacksamma för er vänskap, för ert ledarskap, sade Obama.

Vill ha enighet om sanktioner

Storbritanniens premiärminister David Cameron framhöll inför mötet att Europa måste stå enat för att behålla sanktionerna mot Ryssland, även om det kan leda till negativa effekter i vissa europeiska länder.

– Så att vi kan visa upp en enad front mot Rysslands aggression, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Även EU:s permanente ordförande Donald Tusk förordade fortsatta sanktioner. Enligt Tusk är Ryssland inte är välkommen i G7-klubben så länge "det beter sig aggressivt mot Ukraina och andra länder".

Under mötet ska ledarna för Frankrike, Italien, Japan, Kanada och Storbritannien tillsammans med Tysklands och USA:s regeringschefer diskutera utsläppsmål båtflyktingkriserna i Medelhavet och Sydostasien, samt Greklands med fleras ekonomiska problem. Även Syrien och andra oroshärdar står på dagordningen.

TT

Följ ämnen i artikeln