Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Ali Gharavi kommer att släppas i Turkiet

Publicerad 2017-10-26

Turkiet. Svenske IT-konsulten Ali Gharavi och sju andra människorättsaktivister som suttit fängslade i Turkiet kommer att släppas. Rättegången kommer dock att återupptas i den 22 november, uppger nyhetsbyrån Reuters.

– Åtalet kvarstår så de är fortfarande anklagade för de här sakerna, men hur angelägen domstolen är att fullfölja processerna, det vet jag inte, säger Anna Lindenfors, Amnesty Sveriges generalsekreterare, som varit på plats i rättssalen i Istanbul.

Enligt Lindenfors får aktivisterna lämna Turkiet efter att de har släppts. Om de kommer att komma tillbaka är oklart.

De åtalade förklarade sig alla oskyldiga under rättegången på onsdagen. De greps utanför Istanbul i juli, under ett möte om digital säkerhet - men som enligt åtalet i själva verket handlade om att planera ett uppror.

Ali Gharavi vittnar om att han under tiden i häktet periodvis mått dåligt, både fysiskt och psykiskt, rapporterar Anna Lindenfors. Hon beskriver hela processen som absurd.

– Att han ska förklara inför domare varför man har arrangerat en workshop om digital säkerhet, att det ens sker något sådant i en domstol känns helt vansinnigt, säger hon i telefon till TT.

Svepande anklagelser

Fallet omfattar flera ur Amnesty Internationals toppskikt, bland annat människorättsorganisationens ordförande i Turkiet, som greps i juni och som ska höras senare i veckan. De gripna anklagas i svepande ordalag för terrorrelaterade brott - däribland medlemskap i och stöd till en "väpnad terrororganisation".

Amnesty International avvisar åtalet som politiskt motiverat och som ett sätt att försöka tysta kritiska röster i landet. Situationen för det civila samhällets organisationer har kraftigt förvärrats av de omfattande utrensningar som den turkiska regeringen har satt i system efter kuppförsöket förra året.

– Det här är ett exceptionellt fall i Turkiet, att flera människorättsförsvarare ställs till svars i grupp. Det är första gången som det sker på det här sättet, att man direkt attackerar människorättsförsvarare, säger Anna Lindenfors.

Anklagas för karta

Anklagelserna mot Ali Gharavi gäller dels hans deltagande i workshopen i egenskap av utbildare, dels att han enligt åklagaren i sin dator har haft en karta som visar Turkiet "som ett etymologiskt annorlunda land och förbundet med en separat stat".

I sitt anförande förklarade han att åklagarna har ryckt kartan ur sitt sammanhang.

Amnesty International gör bedömningen att åklagaren försöker binda Ali Gharavi till ett politiskt ställningstagande gällande Turkiets territoriella integritet. Men enligt organisationen har den lingvistiska kartan inget att göra med separatism, utan den språkintresserade Gharavi ska ha använt den som en del av en annan utbildning för gymnasielärare.

Amnestys Turkietchef Idil Eser tillbakavisar också alla anklagelser.

– Att försvara mänskliga rättigheter är inte ett brott. Det är helt uteslutet för Amnesty International att samarbeta med terrorgrupper, sade hon i domstolen.

TT

Följ ämnen i artikeln