Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Sri Lanka på krigsfot mot mygg

Publicerad 2017-07-31

Sri Lanka. Åtta år efter ett förödande inbördeskrig mobiliserar Sri Lanka igen - mot mygg. Denguefeber sprids i dramatisk takt av myggen.

Under årets sju första månader har antalet fall av denguefeber i Sri Lanka varit fyra gånger så stort som ett genomsnitt under åren efter 2010. Fler än 109 000 sjukdomsfall har bekräftats och 300 av de smittade har dött. Så höga tal har det aldrig varit fråga om tidigare, enligt hälsovårdsdepartementet.

Både lokal och internationell expertis har pekat ut ändrade nederbördsmönster som en bidragande orsak till spridningen. Regnen kommer i allt större utsträckning som skyfall - kortvariga men med stora vattenmängder. Bekämpningsåtgärderna brister också.

Ny virusvariant

För en vecka sedan kom en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) om årets dengueutbrott, som följt på skyfall och översvämningar i maj som fick följder för omkring 600 000 människor i Sri Lanka. Sedan dess har fler än 64 000 infektionsfall registrerats, de flesta i väster där en fjärdedel av landets 20 miljoner invånare bor.

Till det kan läggas att man fruktar en ny variant av dengueviruset. Faseeha Noordeen, professor i mikrobiologi vid universitetet i Peradeniya, har kommit fram till att en ny virusvariant dominerar bland sjukdomsfallen i år.

– Merparten av befolkningen var inte immun mot den. Det är största anledningen till att vi sett så många fall under de senaste utbrotten, förklarar hon.

Vaccin saknas

Något vaccin mot denguefeber finns inte.

I början av augusti sjösätter Sri Lankas regering en åtgärdsplan, som WHO-expertis har bidragit till. Detaljerna i den har inte offentliggjorts.

Novil Wijesekara, som arbetar för Röda Korset, har framhållit att dräneringsinsatser bör vara ett inslag. Stillastående vatten efter regnen skapar idealiska förutsättningar för mygglarverna.

På senare år har det rapporterats att även allt fler svenskar drabbas av denguefeber under utlandsresor, de flesta i Thailand.

TT-Reuters