Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

IPCC måste "reformeras i grunden"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-30

FN:s klimatpanel IPCC måste "reformeras i grunden" för att förhindra pinsamma fel såsom de som hittats i panelens inflytelserika rapport från 2007, konstaterade en oberoende granskning som blev offentlig på måndagen.

Granskningsrapporten, beställd av FN, konstaterar dock att IPCC i huvudsak varit framgångsrik, trots avslöjandena om felaktigheter i rapporten.

Rapporten vill se en ny exekutivkommitté i stället för det system som finns i dag, där forskare i huvudsak arbetar deltid med panelens ledning. Hårdare regler för vilka källor som kan accepteras krävs också.

Ordföranden för granskningsgruppen, den amerikanske ekonomen Harold Shapiro, sade när resultatet presenterades i New York att IPCC också måste förändra sina arbetsprocedurer.

– Det finns ett antal fel i IPCC:s senaste rapporter. Vi drar slutsatsen att det är nödvändigt med noggrannare granskning av alla rapporter och fakta som bildar underlag för rapporterna, sade Shapiro.

Han tog också upp problemet med att en del av innehållet i IPCC:s rapporter bygger på så kallade "grå litteratur", snarare än vetenskapligt granskat material. Uppgiften om att Himalayas glaciärer kommer att smälta bort till 2035 kom exempelvis via den så kallade "grå litteraturen". Flera experter påpekade att den var mycket tveksam, men uppmaningen att ta bort den åtföljdes inte.

Shapiro tror dock att IPCC kan fortsätta med sitt viktiga arbete, och göra det framgångsrikt, om de nuvarande bristerna åtgärdas.

– IPCC är en succé, men fundamentala förändringar är nödvändiga.

IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri välkomnar granskningen, och säger att han noggrant ska studera rekommendationerna. Han påpekade också att klimatforskningen granskats av sju olika expertgrupper det här året, men att ingen av dem har funnit några fel på forskningen i sig.

– Det betyder inte att IPCC inte kan förbättras. Men det är viktigt att slå fast att klimatvetenskapen är robust. Slutsatsen att jorden blir varmare och att detta beror på människans utsläpp, står fast.

Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, tycker att den oberoende gruppens rekommendationer borde vara nog för att rädda förtroendet för IPCC.

– Ryktet har blivit onödigt mycket tilltufsat. Det finns krafter i samhället som har tagit kritik mot IPCC till intäkt för att ifrågasätta hela processen. Men nu slår den här rapporten fast att det inte finns någon anledning att ifrågasätta huvuddragen i IPCC:s slutsatser, säger han.