Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Heta guvernörsval i skuggan av Trump

Publicerad 2017-11-07

USA. Blir det demokratiskt eller republikanskt styre i de viktiga delstaterna Virginia och New Jersey? Och hur går det i de borgmästarval som stundar? Tisdagens lokalval i USA ses som fingervisningar inför nästa års mellanårsval till kongressen.

Kandidaterna har valtalat, debatterat och positionerat sig gentemot president Donald Trump - och varandra. Vågmästardelstaten Virginias guvernörsval har skapat stora rubriker, både på grund av det jämna opinionsläget och smutskastningen mellan kandidaterna som vill ersätta avgående Terry McAuliffe, som är demokrat.

– De har vetat att det är jämnt ett tag nu. De kastar avfall på oss i form av hemsk och usel reklam, säger den republikanske guvernörskandidaten Ed Gillespie till tv-kanalen Fox News.

Gillespie syftar främst på en kampanjfilm som en demokratisk grupp, Latino Victory Fund, tagit fram. Den visar hur minoritetsbarn jagas av en förare i en pickup med sydstadsflagga (som vissa uppfattar som en symbol för rasism) och ett Gillespie-klistermärke. Filmen slutar i scener som liknar den dödliga demonstrationen i Charlottesville och frågan "Är detta vad Donald Trump och Ed Gillespie menar med den amerikanska drömmen?", enligt medier.

Videon har dragits tillbaka, eftersom den fick massiv kritik. Men annan kampanjreklam, som likställer Gillespie med president Trump, är fortfarande i omlopp.

Gillas gir?

Trump har dock inte kampanjat för Ed Gillespie, enbart twittrat stöd för den mångårige lobbyisten som bland annat varit rådgivare till president George W Bush. Gillespie, som länge förordade en mer mittenorienterad politik, har girat mot den politiska högern i och med valrörelsen. Han har varnat för kriminella invandrargäng och lovat strida för att sydstatsmonument inte ska rivas. Hur giren slår bland republikanska väljare i allmänhet och Trumpanhängare i synnerhet återstår att se. Tidningen The New York Times kallar Gillespie för ett typexempel på det "korrupta Washington-etablissemang" som Trump sagt sig vilja rensa upp i.

Hans motståndare, Virginias viceguvernör Ralph Northam, har bland annat stöd från expresident Barack Obama. De senaste veckorna har han dragit ifrån något i opinionsmätningarna. Northams stora utmaning ligger i att få minoriteter som svarta och spansktalande att gå och rösta. Bedömare är nyfikna på om entusiasmen återkommit bland demokratiska väljare efter fjolårets presidentvalsfiasko.

Murphy segertippad

Några timmars bilfärd norrut, i New Jersey, är det den tidigare åklagaren och republikanen Chris Christies tid som är ute. Christie kampanjade för president Trump i fjol men har på hemmaplan haft svårt att hämta sig efter den så kallade broskandalen 2013, då hans stab iscensatte ett trafikkaos runt den hårt trafikerade George Washington-bron som hämnd gentemot en borgmästare som inte stödde Christies omvalskampanj.

Christie har dock inte lyckats skapa entusiasm för viceguvernör Kim Guadagno som vill ta över efter honom. Om demokraten Phill Murphy, som tidigare varit USA-ambassadör i Tyskland samt arbetat för investeringsbanken Goldman Sachs, inte vinner är det en stor skräll, enligt nyhetskanalen CNN.

På tisdagen hålls även borgmästarval i bland annat New York, Minneapolis, Miami, Cincinnati och Boston. Fyllnadsvalet till kongressen efter Utahrepublikanen Jason Chaffetz, som avgick i somras, väntas vinnas av Chaffetz partikamrat John Curtis.

TT