Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Tyskland ogillar historiska homodomar

Publicerad 2017-06-23

Tyskland. Det tyska parlamentet har till slut beslutat ogilla domarna mot cirka 50 000 män som genom åren dömts för homosexualitet och skickats till fängelser eller koncentrationsläger, huvudsakligen under nazisttiden.

Omkring 5 000 män som fortfarande är i livet ska få skadestånd.

Lagen som förbjöd homosexualitet trädde i kraft 1871 men först under nazisttiden användes den i stor skala. Då skärptes straffet till tio års straffarbete och över 42 000 av de cirka 50 000 drabbade männen dömdes under nazistregimen. Det lagen förbjöd var "sexuella handlingar som bryter mot naturen... vare sig det är mellan människor av manligt kön eller mellan människor och djur". Sex mellan kvinnor var aldrig uttryckligen förbjudet.

I Östtyskland avskaffades lagen 1968, och i Västtyskland slopades den version som infördes under nazisterna 1969. Men först 1994 avskaffades lagen till fullo i det enade Tyskland.

Erbjuds skadestånd

Och nu har alltså underhuset i förbundsdagen beslutat ogilla domarna mot de drabbade. De ännu levande erbjuds också 3 000 euro (drygt 29 300 kronor) i en engångssumma samt ytterligare 1 500 euro (nära 14 700 kronor) för varje år de satt fängslade.

Fritz Schmehling, i dag 74 år gammal, dömdes enligt lagen 1957.

– På den tiden levde man med en fot i fängelse, säger han.

"Alltid rädd"

Nu välkomnar Schmehling att förbundsdagen tog beslutet och önskar bara att hans mångårige partner Bernd, som dog 2011, hade fått uppleva det.

– Jag tror att han hade varit lika glad som när Berlinmuren föll.

En annan 74-årig drabbad, som vill vara anonym på grund av hans familjs envisa skamkänslor sedan han dömdes som 19-åring, säger att lagen bestal honom på de bästa åren i hans liv:

– Jag var lika vacker som en ung gud och män var alltid efter mig. Men jag var alltid rädd att hamna i fängelse.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln