Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Brexit lever - men nu börjar det svåra

Publicerad 2017-12-08

Brexit. Skilsmässan mellan EU och Storbritannien är färdig i princip.

Nu gäller det att sy ihop förhållandet igen.

– Nu börjar det svåra, konstateras i Bryssel trots ett efterlängtat genombrott i förhandlingarna om brexit.

Efter förhandlingar som under hösten mest präglats av oklarhet och tvivel bjöd EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på en trespråkig suck av lättnad på fredagsmorgonen.

– Vi har lyckats göra tillräckliga framsteg för att nå fram till nästa fas i förhandlingarna, sade Juncker på engelska, tyska och franska, sida vid sida med Storbritanniens premiärminister Theresa May.

– Att nå hit har krävt givande och tagande från båda sidor, men jag anser att den gemensamma rapporten (fredagens överenskommelse) är i hela Storbritanniens intresse, sade May, som anlände i ottan till Bryssel för att sätta punkt för veckans intensiva diskussioner.

Skilsmässoavtal

Det som parterna enats om är 96 punkter på 15 sidor med grunderna för vad som kallats för ett skilsmässoavtal. Det handlar om vilka rättigheter som efter brexit ska gälla för EU-medborgare i Storbritannien, hur landgränsen mellan Irland och Nordirland ska skötas och hur de ekonomiska åtagandena ska ordnas.

Alla tycks överens om att uppgörelsen uppfyller de "tillräckliga framsteg" som krävs för att gå vidare till nästa fas i förhandlingarna. Formellt ska det beslutet ändå fattas först nästa vecka då EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte i Bryssel.

I mångt och mycket är det Storbritannien som till sist fått anpassa sig till vad EU krävt redan från början. Båda sidor betonar ändå att det handlar om en kompromiss.

– Båda sidor har fått lyssna till varandra, hävdade Juncker.

Ekonomiskt kommer den brittiska utträdesnotan att landa kring motsvarande 400-500 miljoner svenska kronor.

– Efter tuffa samtal har vi nått en uppgörelse som är rättvis för brittiska skattebetalare, sade Theresa May.

Handelsavtal

Vad som nu sker är att de kvarstannande 27 EU-länderna snabbt ska enas om förhandlingsplan för nästa fas. I första hand ska man då diskutera övergångsregler för den tvåårsperiod som britterna ser framför sig att man kommer att behöva efter utträdet 2019 för att kasta loss ordentligt från kontinenten.

Därtill ska parterna förhandla om kommande handelsavtal och de samarbeten inom andra frågor som Storbritannien trots avhoppet vill fortsätta med.

Tiden är dock knapp. Redan i oktober 2018 är det tänkt att hela uppgörelsen ska vara färdig, för att hinna bli godkänd i tid till det brittiska utträdet den 29 mars 2019.

Svåra tider väntar

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk varnar för att det som man nu har stångats om i ett drygt halvår var den enkla delen.

– Att gå isär är svårt. Men att gå isär och sedan bygga upp en ny relation är ännu svårare, sade Tusk efter uppgörelsen i Bryssel.

Det man sedan enas om måste dessutom förankras överallt - inte minst hos Theresa Mays nordirländska stödparti, unionistpartiet DUP.

– Ingenting är bestämt förrän allt är bestämt och hur vi kommer att rösta till en slutlig uppgörelse beror på innehållet, fastslog DUP-ledaren Arlene Foster på fredagen, enligt Reuters.

Bryssel, TT:s korrespondent

Följ ämnen i artikeln