Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

President till kvinnlig kollega: Täck dig mer

Publicerad 2017-09-03

Iran. Med iranska mått mätt brukar president Hassan Rohani ses som ganska reformvänlig. Men hans regering består bara av män. Och en kvinnlig vicepresident har uppmanats att klä sig mer konservativt.

När Hassan Rohani kampanjade inför presidentvalet i maj lovade han större mångfald. Men efter det att han kammat hem segern och i augusti presenterade sin regering stod det klart att alla ministrar hade en sak gemensamt: de var alla män.

Bristen på kvinnlig representation fick reformister att anklaga den moderate Rohani för att vika ner sig för pressen från det konservativa religiösa etablissemanget. Dagen efter kom dock presidenten med ett motdrag, och utsåg två kvinnor till vicepresidenter. Massoumeh Ebtekar fick ansvar för kvinnofrågor och Laya Joneydi blir ansvarig för rättsliga frågor. Vicepresidenterna behöver inte godkännas av parlamentet och har inget ministeransvar.

Mer kritik

Men det dröjde inte många veckor innan kritiken åter haglade över Rohani. Laya Joneydi brukar täcka håret med den hijab som är obligatorisk för kvinnor i Iran, men i en intervju har hon berättat att presidenten bett henne att bära den mer konservativa chadoren, som effektivt döljer den kvinnliga kroppen.

– Jag respekterade hans krav, sade Joneydi till den reformsinnade tidningen Sharq.

"Det var inte bara det att Rohani inte utsåg någon kvinnlig minister, han kunde inte heller utse en vicepresident som inte bär chador och tvingade henne att bära chadoren" twittrade aktivisten Hamid Mashayekhi Rad enligt nyhetsbyrån AP.

Oskrivna regler

Iranska kvinnor har under årtionden tänjt på gränserna och utmanat sedlighetspolisen genom att låta den lagstadgade slöjan glida långt bak på huvudet eller helt sonika raka av sig håret för att kunna visa sig offentligt utan hijab. Men politiken är fortfarande styrd av oskrivna traditionstyngda regler som gör det tabubelagt för kvinnor att dyka upp utan chador (som betyder tält).

Efter den islamiska revolutionen 1979 har endast en kvinna suttit på en ministerpost i landet. Marzieh Dastjerd var hälsominister i den konservative Mahmud Ahmadinejads regering 2009-2013.

TT