Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

800 miljoner i världen går hungriga

Publicerad 2015-05-30

Världen. Allt färre i världen tvingas vara utan mat. Men i Afrika söder om Sahara ökar samtidigt antalet hungriga.

– Det är möjligt att utplåna svälten, men mer måste göras, säger Piero Conforti vid FN:s livsmedels- och jordbruksorgan (FAO).

FN:s första millenniemål inför 2015 var att halvera andelen människor som svälter. En ny rapport från FAO visar att man har kommit nära målet, men inte ända fram. Antalet svältande människor har minskat med 167 miljoner det senaste årtiondet. Av länderna som följts har 72 av 129 helt lyckats nå målen.

– Det här är ett bra resultat men bara en delframgång, säger statistikern Piero Conforti vid FAO till TT.

Värst i Afrika

Nästan 800 miljoner människor går fortfarande hungriga. Svälten förvärras av bland annat extremt väder, naturkatastrofer, politisk instabilitet och inbördeskrig. Förutom dessa utmaningar har jordens befolkning ökat med 1,9 miljarder sedan 1990.

– Vi är glada att antalet sjunker men för oss är det fortfarande en skandal att så många svälter, säger Thierry Kesteloot, som arbetar med livsmedelsfrågor vid hjälporganisationen Oxfam.

Värst är situationen i Afrika söder om Sahara, där var fjärde person är undernärd. Fattigdom, konflikter och klimatförändringar förstör för den redan utsatta regionen.

– Numera drabbas bönderna regelbundet av torka eller översvämningar, och fler extrema väderhändelser. FN förutspår att klimatets påverkan på jordbruket kan leda till en minskning av produktiviteten med så mycket som 50 procent i regionen, säger Kesteloot.

Fördelning nödvändig

Det saknas siffror för alla länder, men man vet att situationen är svår i exempelvis Kongo Kinshasa, Somalia och eboladrabbade Västafrika.

– I vissa områden växer svälten snabbt, som Jemen, Irak, Libyen och Syrien. Där spelar den politiska instabiliteten en stor roll, säger Conforti.

Bäst klarar sig länder som investerat i infrastruktur och som ökar produktiviteten i jordbruket. Att skydda lokalbefolkningens rätt till land mot utländska investerare är också effektivt.

– Ekonomisk tillväxt är en del av lösningen men det behövs en jämlik fördelning. I dag producerar vi tillräckligt med mat till mer än tio miljarder, så det är mer en fråga om tillgång till den, understryker Thierry Kesteloot.