Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Bittert och splittrat brittiskt val

Publicerad 2015-04-29

Storbritannien. Läget är osäkrare än på decennier inför det brittiska valet om en vecka. Valfrågor som krisen inom vårdsystemet NHS gör samarbete mellan partierna ofrånkomligt. Samtidigt bidrar småpartiernas frammarsch till att ordkriget mellan politikerna bara blir bittrare.

Jämfört med många andra EU-länder går den brittiska ekonomin bra. Men koalitionsregeringen Tories-Liberaldemokrater hävdar att det bara är tack vare "austerity" - de bistra ekonomiska nypor som införts efter finanskrisen, och drabbar vanligt folk hårt.

– Vi kan inte ta återhämtningen för given, vi kan inte ta tillväxt för given, säger premiärminister David Cameron (Tories).

Även socialdemokratiska Labour anses representera "austerity"-politiken, som kan jämföras med de åtstramningar Sverige genomlevde efter kronkrisen 1992. Därför lockas många väljare nu av de mindre alternativ som tidigare har fört en tynande tillvaro i Storbritanniens centraliserade politik.

Ingen majoritet

Förra året var det missnöjespartiet Ukip som sköt i höjden i samband med EU-valet. Nu är det exempelvis miljöpartiet De gröna (The Greens), samt nationalisterna från Wales och Skottland, Plaid Cymru respektive SNP, som har chans till framgångar.

Men i avsaknad av etablerad blockpolitik leder det till att ingendera sidan får majoritet, och att ingen vågar utlova samarbete i det nya parlament som ska tillträda efter valet nästa torsdag.

Krisen för NHS, den offentliga vården, är ett exempel på de frågor alla tycker är viktiga i valet, men ingen har någon lösning på.

– Jag tror inte att något av partierna på egen hand kan göra vad som krävs för att få NHS på fötter, säger Nicky Dayani-Gornall i Brighton på Englands sydkust.

Hon är själv sjuksköterska inom NHS, och har med svårt sjuka anhöriga även sett vården från patientsidan de senaste åren.

– Jag jobbar på en specialavdelning för barn, där vi ska vara en sköterska per fyra patienter. Men med alla neddragningar är vi inte det numera.

– Det krävs samarbete mellan politikerna, men jag har inte sett någon som ärligt verkar arbeta för det. Så det är svårt att välja vem man ska rösta på.

Oroad omvärld

Finansmarknader och omvärlden är också oroade, särskilt som även de få koalitionsscenarier som finns inför nästa regering är väldigt osäkra.

Labour och SNP ligger hyfsat nära varandra på höger-vänster-skalan. Men eftersom nationalisterna är för skotsk självständighet, och alltså inte ens vill att Storbritannien ska finnas, har Labour uteslutit en brittisk regering med SNP i.

Tories kan hoppas på en ny koalition med Liberaldemokraterna. Men eftersom båda partierna väntas backa kraftigt blir en majoritet svår att uppnå.