Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Trump väntas ta strid mot opiaterna

Publicerad 2017-10-25

USA. De hittas blåa och livlösa i påkostade villor, på bakgator och på universitet. I fjol dog 53 000 människor i överdoser av heroin, värktabletter och andra opiater i USA.

Nu väntas president Donald Trump utlysa katastroftillstånd.

Presidenten lovade att federalt katastrofläge skulle utlysas redan i augusti, men initiativet har dröjt. Under tiden har ny preliminär statistik offentliggjorts som visar att hela 53 000 människor dog i opiatöverdoser i fjol. Det är åtta gånger fler än antalet amerikanska soldater som dödats i krigen i Afghanistan och Irak som följde på 11 septemberdåden.

Sedan 1999 har antalet människor som årligen dör i opiatöverdoser sjufaldigats, enligt narkotikamyndigheten Nida.

"Massivt problem"

– Det här landet och, uppriktigt sagt, världen har problem med droger. Vi ska göra något åt det, sade president Trump vid en presskonferens i Vita huset i förra veckan.

Han beskrev opiatkrisen som ett "massivt problem" och svarade ja på frågan om han tänkte uppfylla sitt vallöfte och utlysa katastroftillstånd - vilket bland annat skulle göra det enklare att använda federala pengar för opiatinsatser.

Att katastrofläge utlyses har rekommenderats av bland annat den opiatkommission som Trump själv tillsatte i våras. Efter ett möte med gruppen i augusti sade Trump att han skulle göra så - men det hände inte. Hans dåvarande hälsominister Tom Price, som avgick i september sedan det visat sig att han åkt privatplan alltför vidlyftigt, ansåg inte att det var nödvändigt.

Men nu har Vita huset kallat medier till ett Trumptal om bekämpningen av krisen på torsdag.

Började med recept

Experter har för TT beskrivit den pågående epidemin som den största och mest omfattande någonsin i USA. Krisen har sina rötter på 1980-talet, då starka värktabletter började spridas i samhället. I vetenskapliga tidsskrifter argumenterades för ett samhälle där så många som möjligt var helt smärtfria, utan att eventuell beroendeproblematik lyftes. Recept för årslånga bruk skrevs ut för exempelvis ryggvärk, till skillnad från tidigare då opiater, ofta i form av morfin, användes mer selektivt.

Amerikaner åt de beroendeframkallade tabletterna, utvecklade tolerans och ökade sina doser. Och om deras läkare vägrade att förnya recepten sökte de sig till svarta marknaden. På 1990- och 2000-talen började människor dö i tusentals i överdoser av främst morfintabletter, heroin eller dess kraftfulla syntetiska kusin fentanyl.

Experter fruktar att krisen ännu inte nått sin kulmen, utan att dödstalen kan komma att stiga i åratal framöver.

TT