Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Dom drar undan mattan för Pakistanregering

Publicerad 2017-07-28

Pakistan. Pakistans premiärminister Nawaz Sharif tvingas bort från landets ledning av en dom i Högsta domstolen. Hans kansli har bekräftat att han avgår.

I en långdragen korruptionsutredning med koppling till de så kallade Panamapapperen har pakistanska HD kommit fram till att Sharif inte får inneha offentligt ämbete. Panamadokumenten uppges binda hans familj till tillgångar i utländska skatteparadis.

Domen ses som en seger för oppositionen.

– I dag har folket i Pakistan fått riktig rättvisa, ett nytt kapitel har inletts, säger Jehangir Khan Tareen i oppositionspartiet PTI, enligt Reuters.

"Reservationer"

Presidentens kansli meddelar att Sharif lämnar sin post, trots "allvarliga reservationer" mot den juridiska processen.

Inför domstolsutslaget på fredagen hade 3 000 man ur landets olika polis- och säkerhetsstyrkor posterats ut på gatorna i Islamabad för att kväsa eventuella protester.

I april meddelade domstolen att det inte fanns tillräckliga bevis mot Sharif och beordrade fortsatt utredning, uppger AFP. I utredarnas rapport, som har överlämnats till domstolen och offentliggjorts tidigare, heter det att det finns anmärkningsvärda skillnader mellan familjens deklarerade inkomster och livsstil. Även nu väntar fortsatt utredning, enligt medier på plats.

Väcker frågor

Samtidigt väcks återigen frågan om hur det står till med demokratin i Pakistan. Sedan landet blev självständigt från Storbritannien 1947 har inte en enda premiärminister fullgjort en hel mandatperiod. För Sharif innebär det dessutom ett annat rekord: det är tredje gången han tvingas bort från premiärministerposten i förtid.

– Från ett perspektiv innebär det här att demokratin stärks, eftersom personen med det viktigaste politiska ämbetet kan granskas och avsättas. Å andra sidan försvagas förtroendet för demokratin när det inte finns någon kontinuitet i de demokratiska institutionerna, säger Sten Widmalm, Pakistanexpert och professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Dessutom flyttar militären, som redan har stor makt, fram sina positioner, poängterar Sten Widmalm.

Även finansminister Ishaq Dar förbjuds överraskande av HD att inneha ett offentligt ämbete. Det är samme Dar som anses ha fått fart på landets ekonomi, som visat den snabbaste tillväxten på ett decennium.

– Ur ett demokratiperspektiv går hela Sydasien i fel riktning. I länder som Indien, Burma och Bangladesh förstärks den etniska nationalismen och de demokratiska institutionerna får svårt att hävda sig mot sina huvudmotståndare, säger Sten Widmalm till TT.

TT