Kineser flyr från smogen
Publicerad 2016-12-21
Kina. Smogen i storstäderna i nordöstra Kina har fått tusentals personer att lämna städerna.
Flygbiljetterna är slutsålda och kustområdena nästan fullbokade.
Situationen i Kina liknar allt mer den i London i december 1952.
Över 20 städer i norra Kina plågas sedan i fredags av så dålig luft att myndigheterna varnar rött - den högsta nivån på en fyrgradig föroreningsskala.
Det innebär nödåtgärder som begränsningar av användandet av bilar såväl som stängningar av skolor och fabriker.
Gatorna i Peking har bäddats in i en gulaktig dimma så tjock att flera motorvägar stängts ner av säkerhetsskäl. Invånarna plågas av huvudvärk och kliande halsar. Kinesiska medier rapporterar om rusning efter flygbiljetter till områden inåt landet och till kusten.
"Vill överleva"
Yang Xinglin har tagit sig till den smogfria skidorten Chongli, omkring tre timmar nordväst om huvudstaden.
– Du frågar mig varför jag lämnar Peking? Det är för att jag vill överleva, säger Yang till The Guardian.
När Jiang Aoshuang och hennes familj kom till skidorten var den full av andra "smogflyktingar".
– Det kändes verkligen som ett flyktingläger, säger hon till statliga Global Times.
Många forskare och historiker har påpekat att Peking och andra storstäder i norra Kina nu har så dålig luft under vintrarna att läget allt mer liknar situationen i London under den berömda smogen i december 1952.
Tusentals döda
Cirka 4 500 människor avled inom loppet av en vecka, när smogen var som värst. Totalt antas 12 000 personer ha mist livet under vintern 1952-53 i den brittiska huvudstaden.
Orsaken var kolet. Landets alla bostäder värmdes upp med koleldning och kol var dessutom industrins viktigaste energikälla.
Men katastrofen i december 1952 tvingade regeringen att agera. Fyra år senare infördes ny lagstiftning, Clean Air Act, och kolet fasades ut. Detta löste på sikt problemen i London.
Kina står nu inför samma problem. Experterna är ense om att kolförbränningen måste minskas drastiskt. Ännu har inte den kinesiska regeringen beslutat om att fasa ut kolet, men de flesta bedömare tror att sådana åtgärder snart blir nödvändiga.
TT