Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Västbanken och Gaza ska enas från december

Publicerad 2017-10-12

Mellanöstern. Den decennielånga splittringen kan vara på väg att gå över. Hamas och al-Fatah har enats om att Palestinska myndigheten tar över Gazaremsan från den 1 december, meddelar egyptiska myndigheter.

Men hur uppgörelsen ska genomföras återstår att se.

– Det här är den slutgiltiga överenskommelsen, säger den palestinske presidenten Mahmud Abbas till nyhetsbyrån AFP.

Signalen är alltså att parterna är överens om allt. Överenskommelsen skrevs under i närvaro av egyptiska medlare i Kairo på torsdagseftermiddagen.

Som ett av de första stegen ska Abbas presidentgarde, i samarbete med EU-personal, ta över gränsövergången vid Rafah mellan Gaza och Egypten. Enligt källor till AFP kommer även 3 000 soldater omplaceras från Västbanken till det Hamas-kontrollerade Gaza.

En samregering ska tillsättas, men hur den ska se ut ska man prata om först vid nästa möte i Kairo, den 21 november.

– Det här är ett första steg där Hamas och Fatah har enats om vissa kompromisser, men det återstår fortfarande flera punkter för att en riktig återförening ska bli möjlig, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare på Försvarshögskolan.

Finns fortfarande problem

al-Fatahs islamistiska rival Hamas styr i Gazaremsan. Förhandlingar mellan parterna inleddes i Egyptens huvudstad Kairo i tisdags.

Brenner nämner två viktiga frågor som måste klargöras för att parterna långsiktigt ska komma överens. Det rör sig dels om de familjer som drabbade av stridigheterna mellan Hamas och Fatah 2007, som ledde till att politikerna på Västbanken förlorade kontrollen över Gaza. Anhöriga till dödade och skadade soldater på båda sidor i konflikten kräver att bli kompenserade för sina förluster.

– Man måste också hitta en lösning för Hamas väpnade styrkor i Gaza, som Fatah i dagsläget inte har någon kontroll över.

Relationen till Israel

Dessutom återstår det att hitta en gemensam linje i förhållandet till Israel. al-Fatah har till skillnad från Hamas erkänt den israeliska staten och även förhandlat med dess regering.

– Hamas har långt kvar vad gäller att erkänna Israel. De släppte ett manifest för ett par månader sedan där grannlandet över huvud taget inte nämns.

Förra månaden gick Hamas, som terrorstämplats av USA och Israel, med på att ge Mahmud Abbas regering visst inflytande i Gazaremsan efter en överenskommelse som medlats fram med hjälp av Egypten.

Samtalen i Kairo har haft som syfte att nå ytterligare enighet mellan parterna.

– Nu kommer de fortsätta förhandla med varandra. Att de har inlett med att komma överens om mindre komplicerade problem behöver inte vara negativt, men det återstår fortfarande många frågor, säger Björn Brenner.

TT