Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

De här deltar i slaget om Mosul

Publicerad 2016-10-29

Irak. Slaget om Mosul rasar vidare. Målet för USA, Irak och andra är att återta den irakiska storstaden från terrorgruppen IS. Militära strateger ser en seger som central för att också kunna slå till mot IS "huvudstad" al-Raqqa i Syrien.

Här är huvudaktörerna i slaget:

Islamiska staten (IS)

IS intog Mosul i juni 2014, i samband med sin stora offensiv i Irak och Syrien. Sedan dess har den sunniextremistiska terrorgruppen styrt miljonstaden med järnhand. IS påstår sig ha runt 7 000 man med vapen i staden. Enligt amerikanska beräkningar rör det sig snarare om mellan 3 500 och 5 000. Mosul är den största staden under IS-kontroll, men gruppen styrs i huvudsak från al-Raqqa i Syrien.

Irakiska regeringsstyrkor

Den shiitiskt dominerade irakiska regeringen i Bagdad leder insatsen för att ta tillbaka Mosul från IS. Med omkring 30 000 soldater till sitt förfogande hoppas premiärminister Haider al-Abadi kunna återta kontrollen över Iraks näst största stad. Har stöd av en internationell, USA-ledd allians.

USA

Den amerikanska militären påbörjade flygbombningar mot IS-mål i Irak i augusti 2014, två månader efter det att IS intagit Mosul. Syftet var att "försvaga och slutligen förgöra IS", som den amerikanske presidenten Barack Obama uttryckte det i ett tal. Sedan dess har USA lagt omkring tio miljarder dollar, motsvarande närmare 90 miljarder kronor, på insatsen. Med insatsen säger sig USA vilja bidra till nationell och regional stabilitet.

Turkiet

Ankara-regeringens inblandning i konflikten är kontroversiell i Bagdad. Den irakiska regeringen har förnekat att Turkiet deltar i den militära operationen i Mosul, medan Turkiets premiärminister Binali Yildirim säger att turkiska styrkor bistår kurdiska peshmerga-soldater med pansarvagnar och artilleriunderstöd.

Peshmerga-styrkor

Mosul ligger bara några mil från Arbil, som är provinshuvudstad i regionen Kurdistan. Mosuls befolkning domineras av sunniaraber, men staden bebos också av kurder. Peshmerga-förbanden utbildas bland annat av den svenska insatsstyrkan som finns på plats i norra Irak. Kurderna får militärt stöd från USA och spelar en central roll i striderna mot IS. Har ett intresse av att säkra det kurdiska regionala självstyrets gränser och skydda kurdisk befolkning i Mosul.

Milisgrupper

En brokig skara som organiseras under paraplyet Folklig mobilisering, al-Hashd al-Sha'bi. Väpnade, mestadels shiamuslimska grupper som i många fall får stöd av Iran. Miliserna har också stöd av regeringen i Bagdad och har deltagit i militära insatser mot andra städer som kontrollerats av IS. Flera av shiamiliserna har tidigare begått grova övergrepp i samband med operationer mot IS-kontrollerade sunnidominerade städer, något som fått människorättsgrupper att slå larm. Iraks premiärminister Haider al-Abadi har lovat att shiamiliserna inte ska gå in i själva Mosul i samband med offensiven mot IS.

TT

Följ ämnen i artikeln