Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Orlandodåd spelar IS i händerna

Publicerad 2016-06-13

Orlandomassakern. Agerade Omar Mateen ensam eller var han tränad av Islamiska staten (IS)? För den extremistiska jihadistgruppen spelar det ingen större roll, eftersom Orlandomassaken ändå blir en viktig propagandaseger.

Förra månaden publicerades ett tal av IS talesperson Abu Muhammad al-Adnani där han hetsade anhängare att under den muslimska fastemånaden ramadan utföra dåd i de länder som de befinner sig i. USA och Europa pekades särskilt ut som önskvärda måltavlor.

Omar Mateen ringde det amerikanska larmnumret 911 innan han genomförde dådet i Orlando och svor trohet till IS. Nu applåderas massakern av jihadisterna, som också tagit på sig dådet. Men det betyder inte att det finns någon organisatorisk koppling till IS. Och det spelar inte heller någon större roll för gruppen.

Propagandaseger

Jihadisterna har jobbat hårt för att sprida sin våldsbejakande propaganda i sociala medier och har skapat en slags mekanism för anstiftan till terrordåd.

– När IS går ut och säger att de står bakom det här betyder inte det att de har organiserat eller planerat det. Det handlar inte alls om det. Det är bara ytterligare ett sätt att tala om att här har vi ytterligare en soldat i kampen, säger Magnus Norell, forskare med inriktning på Mellanöstern och terrorism.

– När det gäller den här typen av attentat behövs inget mer än att man förklarar sig lojal och sedan kan man agera hur man vill. Det behövs ingen planering eller ordergivning, utan det är väldigt decentraliserat.

I Irak och Syrien pågår offensiver som syftar till att återta områden som IS kontrollerar. Men Norell tror inte att jihadisterna tagit på sig Orlandodådet i desperation för att de känner sig pressade på marken.

– Det är sådant IS gör, för att påminna om att vi finns överallt, vi slår till överallt, vi har soldater överallt och ni är inte säkra någonstans. Det hade de gjort oavsett hur det går i Irak och Syrien.

Sympatisörer i USA

Orlandomassakern är enligt The New York Times den tredje kända gången gärningsmän sagt sig agera i IS namn i USA. Innan Sayed Farook och Tashfeen Malik sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino i Kalifornien i december förra året hade de svurit trohet till IS i ett inlägg på Facebook.

Elton Simpson twittrade i sin tur om sina sympatier bara minuter innan han öppnade eld mot en utställning med Muhammedkarikatyrer i Texas i maj förra året.

– Jag tror att det som Islamiska staten har gjort är väldigt smart. De har skapat en situation där någon kan utföra en attack utan någon direkt koppling till organisationen, säger Charlie Winter, researcher vid Georgia State University, till The New York Times.

TT

Följ ämnen i artikeln