Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Stor majoritet i FN mot USA:s Jerusalembeslut

Publicerad 2017-12-21

FN. FN:s generalförsamling röstade med stor majoritet för att uttalanden om Jerusalems status saknar rättslig betydelse.

Inför omröstningen - som kom efter att Donald Trump erkänt den omtvistade staden som Israels huvudstad - hotade presidenten att dra in bistånd till länder som motsätter sig USA:s beslut.

Resolutionen i FN:s generalförsamling godkändes av 128 medlemsstater medan 9 röstade emot. 35 stater avstod från att rösta. Drygt 20 stater närvarade inte vid omröstningen.

"Sverige röstade ja och vi välkomnar att en klar majoritet av FN:s 193 medlemsstater gjorde detsamma", skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande efter omröstningen.

"Sveriges röst för resolutionen är en röst för folkrätten och för freden. FN gav redan 1947 Jerusalem en särskild rättslig och politisk status. Frågan om stadens status kan enbart lösas genom förhandlingar mellan Israel och Palestina, baserat på folkrätten."

"Huvudstad för två stater"

Wallström tillägger att EU bekräftat att Jerusalem betraktas som en framtida huvudstad för två stater, och att FN har en central roll i arbetet för en tvåstatslösning i konflikten mellan Israel och de palestinska myndigheterna.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gick inför omröstningen till skarpt angrepp mot FN.

– Staten Israel avfärdar den här omröstningen fullständigt, sade Netanyahu på torsdagen och kallade FN "ett hus av lögner"

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley återupprepade Trumps varningar mot länder som planerat att motsätta sig det amerikanska beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Amerikansk varning

– USA kommer att komma i håg den här dagen, varnade FN-ambassadör Nikki Haley i ett tal inför församlingen inför omröstningen.

– Den här omröstningen kommer att förändra hur amerikaner betraktar FN och hur vi betraktar länder som inte respekterar oss i FN, sade hon.

Resultatet av omröstningen togs dock emot med viss positivism av Benjamin Netanyahu.

"Vi förkastar FN-beslutet men vi är belåtna med det stora antalet länder som inte röstade för beslutet", skrev Israels premiärminister i ett uttalande.

En talesperson för den palestinska presidenten Mahmud Abbas välkomnade beslutet:

"Vi kommer att fortsätta våra ansträngningar i FN och alla andra internationella forum för att få ett slut på ockupationen och skapa en palestinsk stat med sin huvudstad i östra Jerusalem", hette det i ett uttalande.

Veto i säkerhetsrådet

Vid ett säkerhetsrådsmöte i måndags lade USA in sitt veto mot resolutionsförslaget, som lagts fram av Turkiet och Jemen på uppdrag av länder i arabvärlden. USA:s president Donald Trump har även hotat med att dra in ekonomiskt bistånd till länder som går emot regeringen i Washington i generalförsamlingens omröstning.

Inget land har vetorätt i generalförsamlingen, som samlar alla FN:s 193 medlemsstater. Den genomröstade resolutionen är dock inte bindande.

TT-AFP-Reuters

Följ ämnen i artikeln