Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Luttrad landsmoder får utmanarna att blekna

Publicerad 2017-09-17

Tyskland. Med en vecka kvar till det tyska parlamentsvalet tycks ingenting kunna stoppa Angela Merkel. Ledare runt om i världen kastar beundrande blickar efter kanslern, som nu regerat i tolv år. Politisk snillrikhet - eller mest tur?

Hon är ingen vidare talare, och debatter undviker hon i den mån det går. Trots det slår Angela Merkel an en sträng hos många tyskar. Efter tolv år vid makten i Berlin går den kristdemokratiska förbundskanslern in i ännu ett val, fortfarande med vinden i ryggen. Som vore hon oövervinnerlig.

Få bedömare tror att utmanaren Martin Schulz har någon realistisk chans att peta Merkel från tronen. I början av året såg det annorlunda ut. Den nyvalde ledaren för Socialdemokraterna blåste liv i både sitt parti och den tyska allmänheten, och valutgången var öppen. Schulz talade om rättvisa och stora investeringar. I slutänden var det inget som flög och sedan i våras går den tidigare EU-toppen kräftgång i opinionsmätningarna.

Kryssar sig fram

Vad är det då som får utmanarna att blekna i skuggan av Merkel? Hur bär hon sig åt? Förklaringarna är flera, enligt Kerstin Völkl, doktor i statsvetenskap på Martin-Luther-universitetet i Halle-Wittenberg.

– Hon har tolv års ämbetserfarenhet i ryggen. Hon är kansler, vilket är en bonus, i och med att hon är väldigt närvarande i medierna. Hon gör sig också oangripbar genom att skickligt kryssa sig fram mellan politikområden utan att riktigt sätta ned foten, säger hon.

Ett annat skäl som brukar nämnas är det oroliga läget i omvärlden. Utöver Syrienkriget och Ukrainakonflikten har Merkel under sin tid som regeringschef fått handskas med skuldkrisen i eurozonen, en situation som i förlängningen hotade att leda till en systemkollaps med konsekvenser som nog få EU-ledare vågade tänka på.

Landsmoderlig aura

Merkels erfarenhet som krishanterare har gett henne en landsmoderlig aura även på hemmaplan, en bild som ytterligare förstärkts sedan Donald Trump valdes till president i USA för snart ett år sedan.

– Det är helt klart att krisstämningen i världen gynnar hennes sätt att bedriva politik. Utrikespolitiken är hennes område. I stället för att belysa svagheterna i Kristdemokraternas inrikespolitik har Schulz hoppat på utrikeståget genom att profilera sig som en EU-politiker. Det är han visserligen, och en utmärkt sådan, men det är ändå dumt, för i utrikespolitiken spelar Merkel i en egen liga. Schulz kommer alltid att dra det kortare strået, säger Kerstin Völkl.

TT: I vilken mån har Merkel haft tur?

– Konjunkturen har så klart spelat henne i händerna. Tyskarna har det bra ekonomiskt, och arbetslösheten är väldigt låg. Det gör att hon kan peka på ett positivt regeringsresultat, vilket skapar förtroende bland medborgarna.

Framstår som mänsklig

I sammanhanget blir Merkels retoriska tillkortakommanden inget problem, tror Völkl. Kanske är de till och med en tillgång.

– Även Helmut Kohl fick kritik för att vara tråkig och platt, men ur den vanlige medborgarens perspektiv är det inte nödvändigtvis en fördel att vara en perfekt retoriker. Merkels sätt får henne att framstå som mänsklig, säger hon.

TT