Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kompromiss banar väg för tysk regering

Publicerad 2017-10-08

Tyskland. Förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater (CDU) har nått en kompromiss med sitt bayerska systerparti CSU om flyktingpolitiken, enligt partikällor.

Uppgörelsen betyder ett hinder mindre för de fortsatta regeringsförhandlingarna.

De två partierna CDU och CSU nådde en uppgörelse om asylpolitiken efter flera timmars samtal i Berlin, uppger två källor för Reuters. Samtidigt säger en källa till nyhetsbyrån AFP att många detaljer kvarstår. Mötet avslutades sent på kvällen utan något officiellt tillkännagivande och det är oklart när samtalen fortsätter.

Inför samtalen har CSU-ledaren Hors Seehofer krävt ett tak på 200 000 asylsökande per år. Seehofer har varit en av de hårdaste kritikerna av Merkels flyktingpolitik och ser kanslerns kurs under krishösten 2015 som en bidragande orsak till högerpopulistiska Alternativ för Tysklands (AFD) framgångar i valet nyligen.

Inget asyltak

I kompromissen sägs att Tyskland ska ta emot runt 200 000 flyktingar per år på humanitära grunder, inklusive anhöriginvandring, men det ska inte anges som en övre gräns och ingen ska avvisas vid gränsen, enligt källorna. Merkel har motsatt sig ett asyltak, med argumentet att det strider mot tysk lag, som garanterar rätten till asyl för alla som hotas av politisk förföljelse.

Målet 200 000 förefaller för dagen inte omöjligt att nå. Antalet asylsökande har minskat från 890 000 under 2015 till 280 000 förra året.

Under samtalen i Berlin ska andra frågor tas upp, som pensioner och EU, men asylfrågan har varit den största stötestenen. När väl CDU och CSU enats om en väg framåt, så startar arbetet med att bygga en regeringsallians med andra partier.

Kan ta lång tid

CDU/CSU blev visserligen största partigrupp i valet men backade rejält jämfört med förra valet. Merkel har gjort klart att hon vill inleda regeringssamtal med de två mindre partierna, liberala FDP och De gröna. Dessa samtal väntas dra ut på tiden i flera månader.

Först väntar dock delstatsvalet i Niedersachsen nästa söndag och innan dess väntas inga officiella samtal med de andra partierna äga rum. Förbundslandet är det fjärde folkrikaste, och politikerna i Berlin följer utgången med stort intresse.

TT-Reuters-AFP

Följ ämnen i artikeln