Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Syrienplan låter regimen rycka fram

Publicerad 2016-02-12

Syrien. Den syriska regimen får en vecka på sig att fullfölja offensiven mot oppositionen. Sen ska våldet trappas ned, enligt den nya överenskommelsen. Men Ryssland får fortsätta sina flygbombningar.

Diktatorn al-Assad hoppas på sikt kunna återta hela Syrien.

De 17 länderna på toppmötet i München kom överens om att "fientligheterna" i Syrien ska upphöra inom en vecka. Samtidigt ska hjälpleveranser snabbt skickas till områden där behovet är mest akut och därefter nå nödställda människor i hela landet.

Överenskommelsen gäller inte Islamiska staten (IS) och al-Qaidakopplade al-Nusra. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov gjorde klart att landet kommer att fortsätta bombanfall mot grupperna i Syrien och vill se ett utökat militärt samarbete med den USA-ledda koalitionen för att besegra den "gemensamma fienden", rapporterar Reuters.

Fortsätter offensiv

Ryssland har kritiserats för att huvuddelen av deras lufträder hittills i stället riktats mot väststödda oppositionsgrupper. De ryska flygbombningarna under regimens pågående offensiv i Alepporegionen pekas ut som en anledning till att fredssamtalen strandat.

Den offensiven kan nu fortsätta en vecka, och troligen kommer regimstyrkorna göra allt för att försöka hinna återta hela den belägrade staden Aleppo.

Den syriske presidenten Bashar al-Assad har inte gett upp hoppet om att ta kontroll över alla delar av det sargade och splittrade Syrien.

– Oavsett om vi kan göra det eller inte, så är detta ett mål vi försöker uppnå utan någon tvekan, säger han i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Han säger sig samtidigt stå bakom nya fredssamtal, men menar att sådana inte skulle hindra regimen från att "bekämpa terrorism".

Fred långt borta

Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, poängterar att en eventuell fred i Syrien fortfarande är långt borta.

– Även om man kan besegra både al-Nusra och IS, och få ett riktigt eldupphör på plats, så kvarstår frågan om det är en framkomlig väg för att skapa ett demokratiskt Syrien. Då är du tillbaka med samma repressiva regim med al-Assad som president, säger han till TT.

Att få Ryssland och Iran att gå med på en politisk övergång där al-Assad lämnar makten kan bli svårt, menar Leif Stenberg, och än svårare att sedan bygga upp ett fungerande alternativ.

– Det är svårt att förstå hur trasigt Syrien är.

Den svenska utrikesministern Margot Wallström är ändå "försiktigt positiv" till framtidsutsikterna.

– Det återskapar lite hopp om processen. Nu är det viktigt att man ger humanitär access till de områden som är mest utsatta, säger Margot Wallström.

TT

Följ ämnen i artikeln