Jättebomben passar mot grottsystem

Publicerad 2017-04-14

Afghanistan. Det var ingen tillfällighet att USA fällde just jättebomben GBU-43 mot ett grottsystem i Afghanistan där IS-medlemmar ska ha gömt sig.

Flygbomben är särskilt lämplig att slå mot motståndare som gömmer sig i sådan miljö eftersom den verkar genom tryckvåg.

– Detonerar man den här laddningen utanför en grottmynning kommer tryckvågen att fortplanta sig in i tunneln och den går runt en krök eller hörn i tunneln, säger Martin Nilsson, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Många detaljer kring GBU-43, som nu är den största konventionella bomb som hittills använts i strid, är hemliga. Men uppgifterna om att den har en sprängladdning som motsvarar elva ton av sprängämnet TNT förefaller rimliga för Nilsson.

Medan många andra flygbomber har en mer jämn fördelning mellan stål och sprängmedel för att kombinera en verkan av både splitter och tryckvåg är GBU-43 mer ensidig:

– Här är det trycket som är verkansformen, säger Nilsson.

Bombens tyngd gör att den släpptes från ett militärt fraktflygplan och träffade grottsystemet i Achin-distriktet i Nangarhar-provinsen i Afghanistan på torsdagen. Enligt afghanska försvarsdepartementet dödades 36 IS-medlemmar.

TT