Lättad Clinton talar om kärlek
Publicerad 2016-03-02
USA. Donald Trump och Hillary Clinton stärkte sina grepp om väljarna under supertisdagen. Men deras medtävlare vägrar ge upp vilket bäddar för en fortsatt lång och smutsig primärvalskamp. I det läget är det intressant att Clinton börjar tala om kärlek, anser bedömare.
En uppenbart lättad Clinton intog talarstolen i Miami i Florida, sedan det stod klart att hon vunnit sju viktiga delstater under supertisdagen.
– Det är kanske ovanligt för en presidentkandidat att säga det... men jag anser att vad vi behöver i Amerika i dag är mer kärlek och vänlighet, sade Clinton till jubel.
Ny ton
– Ett retorikskifte. Nu hör vi en annan, mer egen ton hos Clinton och jag tror att folk längtat efter det, säger USA-experten, pr-konsulten och statsvetaren Elizabeth Walentin.
Efter att Clinton tvingats ut på den sakpolitiska vänsterkanten av motståndaren Bernie Sanders har hon de senaste dagarna testat sitt kärleksbudskap. I söndags talade hon i två kyrkor i Memphis i Tennessee om vikten av tro och att vara vänlig.
– Det blir en kontrast gentemot den retoriska aggressivitet som finns hos Donald Trump och Republikanerna i stort. Den sista republikanska debatten blev för mycket för många, i den var alla elaka mot varandra, säger Walentin, som är född i USA.
– Jag känner många republikaner som proteströstade på andra än på Ted Cruz och Trump, på grund av den hårda tonen.
"Fel" spridning
När det gäller Clintons rival, den oberoende senatorn Bernie Sanders, så hade han en relativt bra supertisdag. Han vann som väntat i sin hemstat Vermont men även i Oklahoma, Minnesota och Colorado.
– Men det är vita, högutbildade delstater - vilket är fel demografisk spridning för honom. Om han ska bli en nationell kandidat som utmanar Hillary Clinton måste han även bevisa att han kan vinna bland svarta och i sydstaterna.
Svårt komma i kapp
Sannolikheten att höstens presidentkandidater heter Donald Trump och Hillary Clinton har vuxit avsevärt i och med supertisdagen, konstaterar Daniel Schatz, doktorand i statsvetenskap och forskare vid Columbia University i New York.
– Segern garanterar inte Trump nomineringen, men hans försprång blir svårt att komma i kapp, säger han på telefon till TT.
En klyfta har uppstått mellan Republikanernas partietablissemang och väljarkåren, där en stor del av väljarna vill se Trump som kandidat i höst - trots att han inte presenterat en detaljerad valplattform - medan ledande företrädare i partiet vill stoppa detta. Vad Republikanerna missat är väljarnas frustration över ett allt större avstånd mellan dem och det politiska etablissemanget, vilket gynnat en kandidat som Trump, påpekar Schatz.
– Partiledningen tror att en annan kandidat skulle ha större chans att slå Hillary Clinton, som sannolikt blir Demokraternas kandidat. Hon har ett starkt grepp om partiet, en skicklig kampanjorganisation och vann viktiga segrar i dag, säger han.
TT