Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Allt fler civila dödas i kampen mot IS

Publicerad 2017-05-30

USA. USA:s president Donald Trump har lovat att "bomba skiten" ur extremistgruppen IS. Men i flygrädernas spår följer också fler rapporter om civila dödsfall i Irak och Syrien.

Beroende på vem man frågar skiljer sig uppgifterna kraftigt åt om hur många som har dödats.

Bomben vägde 227 kilo och släpptes över en byggnad i Mosul där irakiska styrkor fått syn på två av Islamiska statens (IS) prickskyttar. Dåligt väder hade dock stoppat den USA-ledda allians som kämpar mot IS från att övervaka området och när byggnaden kollapsade dog över 100 civila som man hade missat befann sig där.

Alliansen har tagit på sig ansvaret, men i en utredning från det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon framhålls att det var sprängämnen som placerats ut av IS som fick byggnaden att rasa.

– Krig är en fruktansvärt blodig företeelse. Det finns ingen humanitär kliniskt ren krigsföring, utan så fort man ger sig in i krig, även om det är mot ondskan personifierad i IS, kommer det att bli väldigt mycket lidande och förluster, även bland civila, säger Robert Egnell, professor på Försvarshögskolan.

"Oundvikligt"

USA:s försvarsminister Jim Mattis sade nyligen att civila dödsfall är oundvikligt i kampen mot IS, men han hävdar också att USA gör allt för att undvika dem.

Enligt alliansen har över 450 civila dödats i Syrien och Irak sedan flygbombningarna inleddes 2014. Men enligt Airwars, en Londonbaserad organisation som kartlägger bombningarna, har minst 3 681 civila dött - drygt åtta gånger fler. Pentagon tillbakavisar de uppgifterna.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) hävdar att 225 civila dog i alliansens flygräder i Syrien bara under perioden 23 april-23 maj i år. Det är det högsta antal civila dödsfall som SOHR registrerat under en fyraveckorsperiod sedan alliansens bombkampanj inleddes.

– Att siffrorna skiljer sig åt beror delvis på olika sätt att räkna, där Pentagon enbart jobbar med bekräftade dödsfall. Andra organisationer har bättre kontakter på marken men gör också uppskattningar baserade på kunskap om hur många som bor i ett område, hur många som saknas och så vidare, säger Robert Egnell.

– Sedan har olika organisationer såklart olika intressen av att dela med sig av information. Och det ligger inte i Pentagons intresse att räkna för högt.

Vill utplåna IS

Rapporterna om civila dödsfall har ökat den senaste tiden, vilket har lett till frågor om huruvida president Trumps order att "utplåna" IS bidragit till den negativa utvecklingen - något Pentagon förnekar. Oavsett så har bombningarna ökat.

Under årets första fyra månader skickades 50 procent fler bomber mot IS-mål i Syrien och Irak än under samma period 2016 - 14 192 i år jämfört med 9 442 året innan, enligt det amerikanska flygvapnets centralkommando.

Egnell beskriver en strategi som trots allt varit försiktig, där alliansen anfallit från luften och långsamt byggt upp lokala styrkor på marken som ska vinna kriget mot IS.

– Det har börjat ge effekt, IS är ordentligt tillbakatryckt. Ur en humanitär synpunkt har det ändå varit positivt att man har låtit det ta tid. Men när slutstriderna närmar sig finns risk för otålighet från båda sidor, och där tror jag bara att vi har sett början på lidandet.

TT

Följ ämnen i artikeln