Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Valbesked överraskade brittiska väljare

Publicerad 2017-04-19

Storbritannien. Beskedet om nyval tog de brittiska väljarna på sängen. Skotten Barry Church-Woods hoppas att valet ska stärka självständighetsrörelsen i Skottland. Londonbon Pedro Clarke har en fot utanför Storbritannien och oroar sig för framtiden.

– Det var nog lite av en chock för de flesta, säger Barry Church-Woods, om beskedet om ett sannolikt parlamentsval i juni.

Han driver ett produktionsbolag i Edinburgh tillsammans med sin svenske make. Han röstade emot brexit och är en stark förespråkare för ett självständigt Skottland.

– Tyvärr tror jag att det kommer att sluta med att Tories vinner stort eftersom det inte finns någon verklig opposition, säger han till TT.

Men en stark Tory-regering kan samtidigt ge förnyad kraft åt självständighetsrörelsen i norr, bedömer han.

Impopulär Labourledare

Opinionsläget talar för premiärminister Theresa May. Lancasterbon Susan Dobson är en av dem som röstat på Labour hela livet, men kan tänka sig att byta den här gången. En starkt bidragande orsak är Labourledaren Jeremy Corbyn, som hon inte har förtroende för.

– Jag stödjer normalt sett inte Tory men hon gör ett bra jobb, säger hon om May till The Guardian.

Vid sidan om att stärka majoriteten i parlamentet ser Barry Church-Woods ett annat tänkbart skäl till det utlysta valet.

– May kanske inser att när brexit väl är genomförd så kommer det att leda till en lågkonjunktur, som gör det omöjligt för henne att vinna ett val 2020, säger han.

Kort tid

Londonbon Pedro Clarke kallar beslutet om nyval så kort tid efter att Storbritannien formellt inlett processen att lämna EU för "oansvarigt".

– Vi vet fortfarande inte villkoren för brexit. Nu vet vi inte heller vilken regering som kommer att ta oss igenom brexit, säger han.

På 2,5 månad är det omöjligt att sätta ihop ett politiskt program och ha en seriös debatt om alternativen, anser han. Hur han själv ska rösta vet han inte än.

– I hemlighet hoppas jag fortfarande att någon kommer att kampanja mot brexit och riva upp beslutet, men jag inser att det inte kommer att hända.

Pedro Clarke är britt, men hans mamma kommer från Portugal och hans fru är fransyska. Han och hustrun är arkitekter och pendlar mellan London och Lissabon, och de oroar sig inför framtiden.

– Vill vi bo i ett land där min fru måste söka särskilda tillstånd för att få vistas? säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln