Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Turkisk ilska över folkmordsbeslut

Publicerad 2016-06-02

Turkiet. Turkiet rasar över att Tyskland erkänner massakrerna på armenier i Osmanska riket som ett folkmord. Turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan varnar för följderna. Men en svensk expert tror att beslutet ger presidenten ytterligare ett vapen i förhandlingar med EU.

– Han sätter ju hårt mot hårt i allt som har med EU att göra, och i och med det här flyktingavtalet (mellan Turkiet och EU) har han ju fått ett fantastiskt påtryckningsmedel. Så bra förhandlingssits har väl aldrig en turkisk regering eller president haft tidigare. Risken är väl att EU får krypa till korset på något område, säger Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.

EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans vill inte kommentera det tyska beslutet.

– Vad jag vill göra är att fortsätta mina konstruktiva samtal med turkiska myndigheter för att göra det avtal som vi har slutit till en framgång, och hittills - förra veckan och den här veckan - rör vi oss framåt, säger han till TT vid ett besök i Stockholm.

Kallar hem ambassadör

BBC News påpekar att beslutet fattas när Tyskland behöver Turkiets hjälp för att minska flyktingströmmen.

Förbundskansler Angela Merkel närvarade inte när förbundsdagens underhus godkände resolutionen där massakrerna på armenier beskrivs som ett folkmord. Men enligt bland andra nyhetsbyrån AFP står Merkel bakom beslutet, som omedelbart ledde till att Turkiet kallade hem sin Tysklandsambassadör för konsultationer och en strid ström av ilskna reaktioner från turkiska politiker.

"Det tyska parlamentets erkännande av 'förvrängda och ogrundade' anklagelser som 'folkmord' är ett historiskt misstag", skriver Numan Kurtulmus, talman i det turkiska parlamentet och vice premiärminister, på Twitter enligt AFP.

Allvarlig skada

Erdogan varnar för att relationen mellan länderna kommer att skadas allvarligt. Inför beslutet sade han att det rör sig om diplomatiska, ekonomiska, politiska, affärsmässiga och militära skador.

Omröstningen är symboliskt viktig eftersom det handlar om just Tyskland, ett land med starka historiska band med Turkiet, säger Afram Yakoub, ordförande i Assyriska riksförbundet.

– Turkiet kommer inte att bli ett demokratiskt pluralistiskt land om man inte gör upp med sin historia. Det verkar som att folk nu fått upp ögonen för de anti-demokratiska tendenserna i Turkiet, säger han till TT.

TT

Följ ämnen i artikeln