Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Aleppo faller - men kriget fortsätter

Publicerad 2016-12-07

Syrien. Det kan ta veckor, kanske månader. Men det är troligtvis bara en fråga om när, inte om, regimen lyckas ta hela Aleppo. Det vore ett allvarligt slag mot oppositionen - men betyder inte att kriget i Syrien tar slut.

Bashar al-Assads regim, uppbackad av Ryssland, Iran, shiamiliser och Hizbollah, är på god väg att ta tillbaka hela Aleppo. Taktiken har varit brutal - men effektiv. De rebellkontrollerade östra delarna har ödelagts av bomber, sjukhus slagits ut och befolkningen hungrar på grund av belägring.

Regimen har tagit tillbaka omkring två tredjedelar av östra Aleppo, senast den gamla stadskärnan. Rebellstyrkor kämpar för att försvara en snabbt krympande enklav i stadens sydöstra delar.

– Det är en tidsfråga innan al-Assads styrkor tar tillbaka östra Aleppo. Det kan ta kort eller lång tid, men som det ser ut nu kan det nog vara över inom en överskådlig framtid, säger Aron Lund som skrivit flera böcker om Syrien.

Dålig tajming

Tidpunkten för offensiven i Aleppo kunde inte ha kommit sämre för Bashar al-Assads motståndare: USA:s tillträdande president Donald Trump är skeptisk till den väpnade oppositionen. Det franska presidentvalet ser ut att bli en uppgörelse mellan ryssvänliga kandidater. EU är uttröttat av hela konflikten.

Tappar rebellerna fotfästet i staden försvinner ett viktigt politiskt förhandlingskort för den del av den brokiga oppositionen som stöds av länder som Turkiet, Saudiarabien, USA och Frankrike.

– Den mer extrema delen av oppositionen, som bland annat har band till al-Qaida, tenderar att försörja sig själv på olika sätt. De andra är väldigt beroende av utländskt stöd. Men utan Aleppo är det svårt att se vad de skulle kunna åstadkomma, då finns inte längre så mycket att förhandla med al-Assad om, säger Lund.

Trots motgångarna har flera rebellgrupper sagt att de inte tänker lägga ner sina vapen. Om de tvingas ut ur Aleppo flyttar striderna till landsbygden, där oppositionen fortfarande håller en del territorium. Enligt analytiker kommer östra Aleppos fall troligtvis att driva rebeller som i dag beskrivs som mer moderata i händerna på mer extrema grupper.

I Idlibområdet är motståndet starkt islamistiskt - vilket kan bädda för långvarig gerillakrigföring med sunniextremistiska förtecken.

– Det är osannolikt att striderna upphör ännu på många år. Det kan mycket väl vara så att de aldrig gör det, att det fortsätter att förekomma stridigheter lite här och var, säger Lund.

Sönderslaget land

Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, håller med.

– Att det skulle bli fred i närtid är helt illusoriskt, Syrien är det mest sönderslagna landet i modern tid. Det här är bara början på ett nytt skede i kriget.

Men det folkliga motståndet mot Bashar al-Assad kommer inte att tystas bara för att östra Aleppo faller, enligt 26-åriga regimkritikern Lina Shamy.

– Vi kanske förlorar ett slag, men kriget mellan rättvisan och regimen kommer aldrig att upphöra. Barnen som växer upp bland bomber och beskjutning kommer aldrig att glömma vem som är fienden, säger hon inifrån östra Aleppo.

TT

Följ ämnen i artikeln