Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Aktivister i Turkiet kvar i fängelse

Publicerad 2017-07-18

Turkiet. De tio människorättsaktivister som suttit gripna i Turkiet, däribland en svensk medborgare, släpps inte. Om det blir något åtal avgörs nu av domare, enligt svenska Amnesty.

Under måndagen har de tio gripna människorättsaktivisterna förhörts av fem åklagare. På kvällen kom beskedet att de gripna inte släpps utan att ärendet ska avgöras av domare.

– Vad vi förstår så vill åklagarna väcka åtal. Det beslutet ligger nu hos domare, säger Brittis Edman, policychef på svenska Amnesty.

Uppgifterna bekräftas av den svenske journalisten och debattören Kurdo Baksi, som följt ärendet.

– Det var ett mycket dåligt besked. Jag är oerhört ledsen och besviken för människorättskämparna i Turkiet, men också för den svenska medborgaren som är en vanlig internetkunnig person, säger han.

"Väpnad terrororganisation"

Avgörandet kommer att dröja "flera timmar", enligt Amnesty Internationals Turkietexpert Andrew Gardner, som säger till AFP att domstolen i Istanbul väntas fatta beslut tidigt under tisdagen.

Gardner uppmanar att de tio omedelbart ska släppas.

– Det här är ett test för Turkiets rättsväsende, säger han till AFP.

– Turkiet kommer att få skämmas inför världen om de här människorättsförsvararna sätts i fängelse för att ha försvarat mänskliga rättigheter.

Gruppen greps den 5 juli under en konferens på ön Büyükada nära Istanbul. I förra veckan meddelade en turkisk domstol att häktningen förlängts till den 18 juli. De ska nu utredas för medlemskap i "väpnad terrororganisation" enligt svenska Amnesty som anser att gripandena är helt ogrundade och politiskt motiverade.

"Gripandena är ett angrepp mot sex ledande människorättsorganisationer i landet, ett kraftfullt slag mot det redan pressade turkiska civila samhället och en olycksbådande indikator på utvecklingen i Turkiet", skriver organisationen i ett uttalande.

Svensk utbildare

Enligt svenska Amnesty var svensken utbildare på konferensen tillsammans med en tysk medborgare som också finns bland de frihetsberövade. De anlitades av en nederländsk människorättsorganisation för att hålla en utbildning om digital säkerhet.

I en intervju med Sveriges Radio berättar den gripne svenskens fru att han delat cell med fyra andra personer och inte mår särskilt bra.

– Han är en ganska så motståndskraftig person som har varit med om mycket, men det här har varit en chock, säger hon till Ekot.

TT

Följ ämnen i artikeln