Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ommöblering i Kinas maktelit

Publicerad 2017-10-15

Kina. Det är dags för partikongress i Kina, det vill säga ommöblering i landets maktelit.

Många hoppas att på kongressen få en skymt av vem som om fem år får ta över som president efter Xi Jinping.

Xi Jinping beskrivs av många bedömare som den starkaste kinesiska ledaren på årtionden. Han har sedan tillträdet 2012 stärkt sitt och Kommunistpartiets grepp om det folkrika och snabbväxande landet.

"Hans grepp om Kina är det hårdaste som någon ledare har haft sedan Mao", skriver tidningen The Economist.

I korthet, fem år till för Xi som president är enligt sinologerna ett självklart resultat av Kinas 19:e partikongress som inleds på onsdag.

Pekar ut favorit

Men vilka som tar plats på posterna runt Xi i det mäktiga ständiga utskottet i Kinas politbyrå är oklart. Fem av sju i dagens utskott antas bli utbytta till följd av hög ålder. Och det är bland nya och yngre ersättare som det nu spanas efter den som kan komma att ta över efter Xi när han enligt konstitutionen ska avgå 2022.

SEB:s Kinastrateg Melody Jiang pekar ut 57-åringen Chen Min'er, partichef i Chongqing, som favorit. Han är nära allierad med Xi och har stigit snabbt i graderna.

– Om det inte blir några unga kandidater i utskottet kommer det spekuleras i att Xi har mer långtgående planer, säger Tuuli Koivu, som följer utvecklingen i Kina som analytiker på Nordea.

Mer än två mandatperioder som president skulle kräva en grundlagsändring. Om Xi vill fortsätta blir det därför troligast som de facto ledare, det vill säga att han behåller sitt inflytande även efter det att han lämnat presidentposten.

– Det har hänt förut i Kina, säger Koivu.

Potentiella politiska utmanare ligger lågt inför partikongressen. Xi har effektivt klippt banden till tidigare ledare och maktkluster och kritiker hävdar att han dessutom har använt den kinesiska statens korruptionsbekämpning för att röja undan kandidater som skulle kunna utgöra hot.

"Väldigt dålig insyn"

Korruptionsprocesserna i det omvittnat korrupta kinesiska näringslivet sker till stor del i det fördolda.

– Det är väldigt dålig insyn, så det är väldigt svårt att säga hur mycket som handlar om politik och vad som faktiskt är korruption, säger Koivu.

Xis grepp om landet är även ekonomiskt. Det har blivit betydligt svårare att driva företag i landet utan att samarbeta med Kommunistpartiet, via delägda dotterbolag eller med partitrogna i styrelsen, enligt Financial Times.

Kinas globala ambitioner har också vidgats under Xi. Det manifesterades tydligt på Världsekonomiskt forum i Davos, då han inför en samlad världspress tog på sig rollen som global förkämpe för frihandel, globalisering och klimatpolitiskt samarbete samtidigt som USA med Donald Trump fick en protektionistisk klimatförnekare som president.

Samtidigt har Xi satsat hundratals miljarder dollar på strategiskt viktig infrastruktur som järnvägar, hamnar, flygplatser och kraftproduktion utomlands för att knyta till sig fler allierade i världspolitiken.

TT