Sprit och kvinnor kan fälla euro-bas

Publicerad 2017-03-22

Ekonomi. Man kan inte lägga pengar på sprit och kvinnor och sedan räkna med att få hjälp, sade eurofinansministrarnas ordförande Jeroen Dijsselbloem i en tidningsintervju.

Oacceptabla uttalanden - sexistiska och rasistiska, kommenterar nu EU-parlamentets talman Antonio Tajani.

Talmannen går inte så långt att han kräver Dijsselbloems avgång. Det gör däremot vissa av hans socialdemokratiska partikamrater inom EU.

Dijsselbloem sitter redan på lånad tid som finansminister i Nederländerna, där hans parti PVDA (Arbetarpartiet) sannolikt får lämna regeringen efter att bara ha fått knappt 6 procent av rösterna i förra veckans val.

Som mötesordförande för euroländernas finansministrar har han dock ett mandat ända fram till 2018.

Fast även där sitter Dijsselbloem nu löst.

Sydeuropeisk ilska

"Ju snabbare han går, desto bättre. Han har missat ett perfekt tillfälle att hålla tyst", heter det exempelvis i ett Facebookinlägg från Italiens premiärminister Matteo Renzi enligt AFP.

– EU kommer inte att vara trovärdigt som gemensamt projekt förrän den dag då herr Dijsselbloem slutar att vara ordförande för eurogruppen och tydligt ber om ursäkt till de länder och folk som han djupt sårat med sina kommentarer, säger i sin tur Portugals premiärminister Antonio Costa enligt Reuters.

Sprit och kvinnor

Bakom ilskan ligger vad Dijsselbloem sagt i en intervju med tyska tidningen FAZ.

– Som socialdemokrat lägger jag stor tyngd på solidaritet. Men man har också ansvar. Man kan inte lägga alla sina pengar på sprit och kvinnor och sedan be om hjälp, sade Dijsselbloem i vad som snabbt tolkats som ett utfall mot de kristyngda euroländerna i söder.

En talesman för Dijsselbloem försöker nu förtydliga att han absolut inte riktade sig mot någon eller några, utan att det bara handlade om att solidaritet också är kopplat till ansvar. På onsdagen bad Dijsselbloem också om förlåtelse: "Jag är rakt på sak, och om någon tagit illa upp ber jag om ursäkt", sade han enligt Reuters.

Om det räcker för att rädda hans jobb återstår dock att se. Bland tänkbara kandidater för att ersätta Dijsselbloem nämns främst Slovakiens finansminister Peter Kazimir.

Bryssel, TT:s korrespondent