Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Skotsk brandfackla: Vi röstar igen

Publicerad 2016-10-13

Storbritannien. Skottland hotar med att rösta om självständighet igen. Premiärminister Theresa May kan ställas inför ett mardrömsscenario: Om Storbritannien lämnar EU så klipper Skottland banden med England.

– I dag kan jag bekräfta att en proposition inför en folkomröstning om självständighet läggs fram för förhandlingar i nästa vecka, säger Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon på partiet SNP:s kongress.

I den norra landsänden, som röstade för att stanna i EU i juni, har hon ett mycket starkt väljarstöd, vilket märks i tonen mot Londonregeringen.

– Om ni för en endaste sekund tror att jag inte menar allvar med att göra vad som krävs för att bevaka Skottlands intressen, tänk om, säger Sturgeon med adress premiärministerresidenset 10 Downing Street i London.

– Jag är fast besluten att Skottland ska kunna ta ny ställning till frågan om självständighet, och kunna göra det innan Förenade kungadömet lämnar EU, om så krävs.

Inget tomt hot

Det innebär en ny folkomröstning mindre än fem år efter den förra. Enligt nuvarande tidsplan ska Storbritannien åberopa EU:s utträdeskapitel 50 i vår. Sedan ska förhandlingarna med unionen klaras av inom två år, vilket skulle innebära att EU blir en medlem mindre våren 2019.

Sturgeons utspel är en tung förhandlingsbricka i detta spel - många britter vill lämna EU, men för allt i världen inte splittra Storbritannien.

Löftet om folkomröstning ska dock inte ses som ett tomt hot. Skottlands EU-förespråkare vill hinna uppnå självständighet före brexit - för att kunna stanna i EU med de undantag från euron och Schengensamarbetet som Storbritannien har, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge.

– Om man håller folkomröstningen efter att britterna lämnat måste man ansöka som ny stat till EU.

Osäker process

Men det är oklart när, och hur, skottarna ska kunna genomföra en skilsmässa med Storbritannien vid ett eventuellt ja i en folkomröstning.

– Det kan vara så att det behövs ett godkännande från Westminster (det brittiska parlamentet). Och där finns det förstås intresse av att förhala processen, samtidigt som de kommer att vara fullt upptagna med att hantera sitt utträde ur EU.

Skottland folkomröstade om självständighet för bara två år sedan, den 18 september 2014. Då vann nej-sidan med 55,3 procent mot 44,7.

Ja-sidan hade dock gjort en överraskande stark slutspurt i kampanjandet, och till och med gått förbi i några av de sista opinionsmätningarna.

Tredje störst

Att nej-sidan ändå vann klart förklarades bland annat med mångas osäkerhet om hur landsdelen skulle kunna klara sig på egen hand, en fråga som sätts i helt annat ljus efter brexit-resultatet i juni i år.

Skotska nationalistpartiet har ökat i popularitet de senaste två åren. I det senaste parlamentsvalet vann partiet exempelvis 56 av de 59 skotska platserna i underhuset i London, och är därmed med god marginal Storbritanniens tredje största parti.

TT

Följ ämnen i artikeln