Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Lång väntan på hjälp i Aleppo

Publicerad 2016-09-15

(TT). Hjälptransporter har inte kunnat ta sig till belägrade eller svåråtkomliga områden i Syrien, trots vapenvilan. USA anklagar president al-Assad för att hindra sändningarna.

Ryssland uppger att syriska regeringsstyrkor börjat dra sig tillbaka från sina positioner vid östra Aleppo för att hjälp ska kunna nå fram. Men Vita husets talesperson, Josh Earnest, anklagar den syriska regimen för att blockera transporter till bland andra invånarna i Aleppo.

– Just nu står de lastbilar som skulle kunna ge dem livräddande hjälp oanvända på fel sida av gränsen, säger han till reportrar på torsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Väntan på mat och medicin har varit lång i utsatta områden som östra Aleppo i norra Syrien, där omkring 250 000 människor sitter fast under regimens belägring. Hjälporganisationerna har inväntat klartecken, men lastbilarna har blivit stående.

– Jag vill inte bara att förlängningen av vapenvilan ska handla om att stoppa bombandet. Jag vill att de ska släppa in grönsaker och bränsle, säger Mustafa Morjan i området al-Zabdiya, till AFP.

FN-kritik

Enligt Syriensändebudet Staffan de Mistura har Damaskus försenat hjälpen genom att inte utfärda nödvändiga tillstånd. Tidigare har FN kritiserat regimen för att lägga beslag på delar av biståndet samt för att begränsa möjligheterna att leverera hjälp, i synnerhet till belägrade områden.

Men nu befinner sig 20 FN-lastbilar i en buffertzon mellan Turkiet och Syrien. Förhoppningen är att hjälpen ska vara framme i östra Aleppo på fredag, enligt Jan Egeland.

För att hjälpen ska kunna nå fram krävs dock tillstånd från regimen och att Castellovägen, som leder in i Aleppo, säkras. På torsdagskvällen uppgav dock Ryssland att syriska regeringstrupper börjat dra sig tillbaka från sina positioner vid vägen för att ge plats åt hjälpsändningar till staden.

"Svåra diskussioner"

– Anledningen till att vi inte är i östra Aleppo är en kombination av mycket svåra och detaljerade diskussioner kring övervakningen av säkerheten och hur vägspärrar ska passeras, som hör till både oppositionen och regeringen, sade Egeland till nyhetsbyrån Reuters tidigare under dagen.

Vapenvilan, frammedlad av USA och Ryssland, tycks hålla i stort och har förlängts med två dygn. Men den ryska militären anser att Washington gjort för lite för att se till att de så kallade moderata rebellgrupper som stöds av USA verkligen respekterar avtalet.

Under vapenvilans två första dygn har 45 överträdelser rapporterats, enligt det ryska utrikesdepartementet. Men enligt FN:s humanitäre rådgivare Jan Egeland finns inga uppgifter om civila dödsoffer i de områden som berörs av eldupphöret.

Syrien

Följ ämnen i artikeln