Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Fredssamtal och omstridda val i Syrien

Publicerad 2016-04-13

Syrien. En riggad fars, en bluff - eller ett nödvändigt drag?

Den syriska regimen håller starkt ifrågasatta parlamentsval, samtidigt som en ny runda fredssamtal om det krigshärjade landet startar i Genève.

– Valet är ett spel för gallerierna, ett sätt för regimen att komma ifrån framtida val rörande Bashar al-Assad, konstaterar Syrienkännaren Bitte Hammargren.

Hammargren, verksam som redaktör vid Utrikespolitiska institutet, påpekar att alla valets kandidater är godkända av regimen.

– Statsanställda är tvungna att rösta. Den som inte gör det kanske inte får sitt id-kort stämplat vilket kan ställa till med problem.

Erkänns inte

Från huvudstaden Damaskus rapporteras om uppträdande dansgrupper och dussintals människor som köar till vallokaler där stora porträtt av president al-Assad hängts upp. Utrikesministern i Assadregimens allierade Ryssland, Sergej Lavrov, kallar valet "nödvändigt för att undvika ett maktvakuum".

Omkring en tredjedel av Syrien kontrolleras av regimen och cirka 60 procent av befolkningen bor i de områden där valet hålls, enligt nyhetsbyrån AFP. Men parlamentsvalet erkänns inte av FN och kallas för en "bluff" av den viktiga oppositionsgruppen Högsta förhandlingsrådet (HNC), vars företrädare är i Genève för en ny runda fredssamtal med FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura.

– Valen är olagliga - teater med syftet att förhala, säger HNC:s chefsförhandlare Asaad al-Zoubi enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera länder, bland dem Frankrike, instämmer i kritiken. Bland annat eftersom den FN-resolution som antogs i december förordar val först om 18 månader, efter att fredssamtal hållits och ett övergångsstyre bäddat för en ny författning.

Presidentens öde

Det har sagts att president al-Assads öde blir något av en knäckfråga under denna omgång fredsförhandlingar, till vilka regimen sagt att man ska ansluta sig på fredag. Bitte Hammargren spår även strid om hur FN-resolutionen tolkas.

– Det heter att fredsprocessen ska leda fram till "fria och rättvisa val", men inte vilken slags val. Staffan de Mistura har sagt presidentval, men det vill inte regimen gå med på. Och nu kan den säga att den redan hållit parlamentsval, påpekar hon.

Ytterligare en effekt av valet är att oppositionen hamnar i bakvattnet eftersom regimen är den som tar initiativ.

– Och oppositionen är redan i underläge eftersom det internationella systemet är inriktat på stater. Högsta förhandlingsrådet finns inte ens nämnt i FN-resolutionen, säger Hammargren.

Parallellt ökar oron för att den bräckliga vapenvilan som trädde i kraft i februari ska rasa samman, bland annat efter granateldsväxling vid den turkiska gränsen och en regeringsoffensiv med flyganfall i Aleppoprovinsen.

FN:s sändebud Staffan de Mistura sade på onsdagen att vapenvilan i stort sett hållit, trots enstaka incidenter av våldsamheter. I ett uttalande sade han också att den känsliga frågan om en politisk maktförändring i Syrien ska diskuteras i de kommande samtalen.

TT

Följ ämnen i artikeln