Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Heta potatisar när Sofia leder EU

Publicerad 2018-01-11

EU. Brexit och flyktingkris, polska gräl och olika viljor om nästa långtidsbudget.

De heta potatisarna är många när Bulgarien nu inleder sitt ordförandeskap i EU.

Och tvisterna lär leva vidare ett bra tag till.

Inne på regeringskansliet i Sofia tar vice premiärminister Tomislav Dontjev en rejäl karta till hjälp när han ska förklara varför han anser att alla vinner på EU:s stora regionalstöd.

– Nästan alla våra floder rinner ner till Grekland till exempel. Om vi renar vattnet så är det ju bra för dem också, säger Dontjev och pekar.

– Jag kan förstå att medborgare i andra länder undrar vart pengarna tar vägen, så vi måste hjälpa dem med argument. Jag har en lång lista, säger Dontjev till TT och en grupp andra EU-korrespondenter på besök från Bryssel.

Frågan om regionalstödet är högaktuell inför arbetet med nästa långtidsbudget i EU som just inletts. Den 9 mars håller Bulgarien ett stormöte med övriga medlemsländer för att diskutera vad som borde prioriteras. I maj ska sedan EU-kommissionen lägga sitt förslag.

Brexit och Polen

Budgetarbetet kommer att bli ett huvudämne under Bulgariens halvår som EU:s ordförandeland - officiellt invigt med pompa och ståt i Sofia på torsdagen.

Precis som många andra tvisteämnen lär det dock dröja till långt efter det bulgariska ordförandeskapets slut innan budgetfrågan är avgjord. Detsamma gäller även de fortsatta förhandlingarna om brexit, men också trätan mellan EU och Polen om den polska regeringens kritiserade ändringar inom rättsväsendet.

– Det är först i februari som medlemsländerna kommer att börja diskutera frågan. Och innan det blir en omröstning (om att gå vidare med sanktionshoten) är förmodligen vår tid förbi, fastslår den särskilda ordförandeskapsministern Liljana Pavlova inför de nedresta korrespondenterna.

Hennes premiärminister Boyko Borissov hoppas samtidigt att det inte ska behövas några omröstningar och "sömnlösa nätter" för att lösa ut frågan.

– Jag kan inte säga att mina polska vänner inte respekterar rättsstatsprinciperna. Det här är så vagt, anser Borissov.

Oenigt om flyende

En annan långkörare är migrationspolitiken där Borissov är tydlig med att han tänker sig ett nära samarbete med Österrike, som tar över ordförandepinnen den 1 juli.

– Vi vill att 2018 ska bli ett sorts dubbelt ordförandeskap, säger Borissov.

Liljana Pavlova säger sig inte vara främmande för att Bulgarien kan dra den segslitna frågan om obligatoriska flyktingkvoter till en omröstning, där majoriteten får avgöra.

Samtidigt är premiärminister Borissov klart skeptisk till att det verkligen är effektivt att tvinga asylsökande till EU-länder mot både deras och ländernas vilja.

– Det är pengaslöseri. De här personerna vill bo i Schweiz, Österrike och Tyskland. De vill inte bo i Bulgarien, konstaterar premiärministern i Sofia.

Sofia, TT:s korrespondent