EU: Skilsmässa först, handel sedan

Publicerad 2017-03-31

Brexit. Storbritannien måste först gå med på villkor för separationen från EU. Först därefter öppnas samtalen om ett handelsavtal, förklarar rådsordföranden Donald Tusk.

– Egentligen handlar detta om att minimera skadorna, säger han i sitt svar på den brittiska utträdesansökan.

EU och Storbritannien måste först uppnå "tillräckliga framsteg" i separationen innan man kan påbörja riktiga förhandlingar om exempelvis framtida handel, heter det i de riktlinjer som Tusk nu lagt fram.

– Att inleda parallella samtal om alla ämnen på en gång, som en del i Storbritannien tänkt sig, kommer inte på fråga, säger Tusk på en presskonferens i Saint Julian's, Malta.

– Först när, och om, vi har gjort betydande framsteg kring lämnandet kan vi diskutera ramverk för vår framtida relation.

Även Joseph Muscat, premiärminister i EU:s ordförandeland Malta, deltog vid presskonferensen.

– Vi måste säkerställa att medborgare inte används som brickor i ett förhandlingsspel, säger han.

Riktlinjerna är ett första preliminärt svar på den ansökan om utträde ur EU som Storbritannien överlämnade i onsdags.

40 år

Processen beskrivs i faser, separerade med "lock and agree" - alltså att man måste låsa en fas genom att alla säger ja, innan man fortsätter till nästa.

Unionen förbereder sig uppenbarligen på en besvärlig resa.

– De samtal som snart börjar kommer att bli svåra, komplicerade och ibland till och med konfrontatoriska. Det går inte att komma runt, säger Tusk, men tillägger:

– Efter mer än 40 år i förening är vi skyldiga varandra att göra allt för att skilsmässan ska bli så smidig som möjligt.

I riktlinjerna förklaras att man måste vara beredd på att förhandlingarna brakar samman. Ledamöterna ska också ta fram ett upplägg för en "övergångslösning" om samtalen drar ut på tiden över de två år som är den formella tidsfristen.

Ut på remiss

En viktig poäng är att Bryssel insisterar på att alla gamla regler - om till exempel fri rörlighet - ska gälla under en eventuell övergångsfas. Det kan bli ett bakslag för Storbritanniens premiärminister Theresa May, och signalerar att det praktiska utträdet kan rullas bortåt i tiden efter det tänkta måldatumet i slutet av mars 2019.

Riktlinjerna är dock preliminära, och ska nu ut på remiss till de återstående 27 medlemsländerna. I Sverige blir det i första hand EU-minister Ann Linde och statsminister Stefan Löfven som ska tycka till.

De slutgiltiga förhandlingsdirektiven, alltså regler för EU:s chefsförhandlare Michel Barniers arbete de kommande åren, ska sedan klubbas vid ett extra EU-toppmöte i slutet av april.

TT