Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Protester när Fujimori benådas i Peru

Publicerad 2017-12-25

Peru. En uppgörelse under bordet om straffrihet.

Den misstanken hördes genast när Perus president Pedro Pablo Kuczynski benådat sin föregångare och politiske motståndare Alberto Fujimori.

Efter beskedet gick folk ut i protest på Limas gator. Två ministrar meddelade att de vill avgå, rapporterar Reuters. Och det kom kritik även från Fujimoris eget parti Fuerza Popular (FP, Folkmakt).

– Det är beklagligt för landet att han har växlat in en benådning mot att få sitta kvar vid makten, sade FP:s språkrör Milagros Salazar enligt tidningen El Comercio.

Hon menade att Fujimoris benådning borde ha gjorts på ett "transparent" sätt.

Två av Kuczynskis egna partivänner i kongressen twittrade omedelbart efter beskedet att de skulle avgå.

Kritisk advokat

Fujimori var president 1990-2000 men fälldes 2009 för att ha beordrat en hemlig militärgrupp att skjuta ihjäl misstänkta upprorsmän. Hans arvtagare fortsätter att spela stor roll i peruansk politik. Dottern Keiko leder FP och siktar själv på presidentposten. Och det var Fujimoris yngste son Kenji som överraskande ordnade så att Kazcynski klarade en omröstning i parlamentet i förra veckan. Tack vare honom avstod tillräckligt många ledamöter från att rösta, när de folkvalda skulle ta ställning till om Kazcynski skulle fråntas sitt ämbete till följd av en korruptionsskandal.

En advokat som företrädde presidenten vid omröstningen, Alberto Borea, hör nu till dem som protesterar mot nådebeslutet, skriver nyhetsbyrån EFE. Han hade tagit sig an saken för att försvara författningen, men ingenting sades om benådning, uppger Borea för den spanska nyhetsbyrån.

Firade Fujimori

Det finns också många som firar. En uppsluppen folkmassa samlades direkt vid beskedet utanför det sjukhus dit den gamle expresidenten förts i lördags från fängelset på grund av plötsligt försämrad hälsa.

Officiellt hette det att regeringen av humanitära skäl benådat den 79-årige Fujimori och sju andra personer i ungefär samma tillstånd.

Men i den läkarkommitté som bedömde de medicinska skälen för frigivning ingick Fujimoris egen läkare. Det strider mot reglerna, konstaterar anhöriga till offren för en av de massakrer som Fujimori beordrade i början av 1990-talet. De har lämnat in en appell och kräver att benådningen ogiltigförklaras, skriver tidningen El País.

Presidenten bör benåda även ledaren för gerillan Lysande stigen, Abimael Guzmán, kräver dennes advokat Alfredo Crespo i ett brev till pressen.

TT