Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Spänningen stiger i valfebrigt Kenya

Publicerad 2017-08-06

Kenya. När Kenya går till val på tisdag är oron stor för en repris av de våldsamma och blodiga sammandrabbningar som inträffade efter valet 2007.

– Blir valet mycket jämnt är risken för våld överhängande, säger Kenyakännaren Sirkku Hellsten.

Nyligen hittades Christopher Msando, nyckelperson i den kenyanska valrörelsen, mördad och torterad. Msando, chef för informations- och IT-frågor vid valkommissionen, hade strypts till döds. Msando hade före sin död offentligt uttryckt att valresultatet inte kommer kunna fifflas bort. Kenya har bland annat tagit fram biometrisk teknik inför valet den 8 augusti, vilket ska minska möjligheterna till fusk.

I Rwanda, där det nyligen hållits presidentval, har man efter folkmordet 1994 varit noga med att betona att alla är rwandier och undvikit att tala i etniska termer. I Kenya är det precis tvärtom.

Partipolitik och etnicitet

All partipolitik bygger på etnicitet, förklarar Sirkku Hellsten, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet. Hon bodde och arbetade i Kenya i nära sex år, och var på plats under det ödesdigra och oroliga valet 2007 då 1 200 människor fick sätta livet till. Både kenyanerna själva och omvärlden, som såg landet som stabilt och ekonomiskt framgångsrikt, chockerades av våldets omfattning och brutalitet.

– Själva valet gick lugnt till. Det var efteråt, i samband med rösträkningen, som våldet eskalerade. Blir valet mycket jämnt även denna gång finns en stor risk för att det exploderar, säger Sirkku Hellsten.

Liksom i valet 2013 står kampen mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partikoalitionen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen. Båda valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser och misstankar om fusk, och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid bägge tillfällena.

Oppositionen har anklagat president Kenyatta, som kandiderar för en andra och sista mandatperiod, för att vilja rigga valen - ett påstående som presidenten har tillbakavisat.

Först 1991 gick den dåvarande presidenten Daniel arap Moi med på att införa flerpartisystem i Kenya, och demokratin har fortfarande stora brister.

Fiskar röster med gåvor

In i det sista har ett intensivt röstfiske pågått runtom i Kenya. De två största politiska partierna, som också representerar de största etniska grupperna, försöker påverka väljare från de mindre etniska grupperingarna för att få även deras röster. Det sker både med hjälp av löften, hot och "gåvor" i form av t-tröjor, mat och till och med pengar, även om valmutor - åtminstone på pappret - är förbjudna, berättar Sirkku Hellsten.

– De som sitter vid makten får allting och det regerande partiet har under senare tid anklagats för att ge till sina egna i ännu större utsträckning än tidigare, säger Sirkku Hellsten.

TT