Nytt robottest från Nordkorea
Publicerad 2017-04-29
Nordkoreakrisen. Nordkorea har under den upptrappade krisen genomfört ytterligare en testuppskjutning av en robot.
– Det finns ett reellt hot om en nordkoreansk kärnvapenattack mot Seoul eller Tokyo, sade USA:s utrikesminister Rex Tillerson i ett möte med FN:s säkerhetsråd före uppskjutningen.
Roboten avfyrades i en region norr om huvudstaden Pyongyang tidigt på lördagsmorgonen lokal tid, och bekräftas av både sydkoreansk och amerikansk militär enligt nyhetsbyråer.
"Nordkorea avfyrade en oidentifierad robot från en plats i närheten av Bukchang i Pyeongannam-do tidigt i morse", skriver den sydkoreanska militären i ett uttalande.
Testet rapporteras dock ha misslyckats och roboten exploderade kort efter uppskjutningen. Det rör sig troligen om en medeldistansrobot, enligt USA.
"En tidsfråga"
Under fredagen träffades de 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd för att avhandla krisen.
Enligt USA:s utrikesminister Rex Tillerson är det bara en tidsfråga innan Nordkorea kommer att ha kapacitet att kunna slå till mot USA. Han anser att trycket mot Nordkoreas regim måste öka och att Nordkorea måste rusta ned.
– Vi måste öka den ekonomiska isoleringen av Nordkorea, sade han.
Han uppmanar det internationella samfundet att införa ytterligare sanktioner mot Nordkorea och att avbryta eller minska de diplomatiska relationerna med landet, samt att inte acceptera nordkoreansk arbetskraft.
Spänningen ökar
FN-chefen António Guterres varnade för att det är farligt att inte ha några kommunikationskanaler till Nordkorea
– Vi behöver agera för att förebygga konflikt och för att uppnå en varaktig fred.
Spänningen har ökat rejält mellan USA och Nordkorea, medan grannländerna trevat efter sätt att tona ned krigsretoriken.
Rysslands vice utrikesminister Gennadij Gatilov sade vid mötet att "retoriken tillsammans med att vårdslöst spänna musklerna har lett till en situation där hela världen på allvar undrar om krig kommer att bryta ut", enligt nyhetsbyrån AFP.
Svenska kabinettssekreteraren Annika Söder varnade under sitt anförande för risken för misstag och felberäkningar, enligt Sveriges Radio.
– Det var väldigt hård ton från Rex Tillerson om hur USA ser på eventuella samtal med Nordkorea. Jag hoppas att den hårda tonen är till för att sätta press och att den inte leder till ytterligare militär eskalering, säger hon till SR Ekot.
"Kritisk nivå"
Läget på Koreahalvön har nått en kritisk nivå, konstaterade Kinas utrikesminister Wang Yi strax före mötet.
– Vi måste göra parallella framsteg både vad gäller nedrustning av kärnvapen och med fredsprocessen, sade han på en presskonferens.
Wang betonade att enda vägen framåt är att föra dialog.
Även USA:s president Donald Trump föredrar diplomati för att lösa krisen. Men samtidigt installeras just nu robotförvarssystemet THAAD i Sydkorea - vilket Kina kraftigt motsätter sig - och en grupp örlogsfartyg styr mot Koreahalvön. Och den amerikanska retoriken är fortsatt hård.
– Det finns en risk för att det blir en stor, stor konflikt med Nordkorea. Absolut, sade Trump i en intervju med Reuters före säkerhetsrådets möte.
På fredagen anklagade Pyongyang, via den statliga nyhetsbyrån KCNA, USA för att ligga bakom det upptrissade läget i regionen:
"Om ett krig bryter ut på halvön kommer USA att hållas fullkomligt ansvarig för det, oavsett vem som utför en förebyggande attack".
TT