Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Het EU-debatt inför folkomröstningen

Uppdaterad 2016-06-22 | Publicerad 2016-06-21

Storbritannien. Den största tv-debatten inför torsdagens folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet har avslutats. Handel, ekonomi och invandring hörde till ämnena som stanna- och lämnasidan rök ihop om.

Påhejade av en publik på 6 000 i Wembleyarenan i London och miljoner tv-tittare fick både de som förespråkar brexit, det vill säga att Storbritannien ska lämna EU, och bremain, att landet ska vara kvar i unionen, tillfälle att argumentera för sin linje. Anklagelser om lögner haglade från båda sidor och från båda lägren hördes att den andra kampanjen bör "skämmas" och "be om ursäkt till det brittiska folket".

En av de hetaste frågorna var invandringen, där Londons nye borgmästare Sadiq Khan anklagade brexitsidan för att ha drivit en hatkampanj.

– Er kampanj har inte varit projekt fruktan, det har varit projekt hat, sade han och räknade upp hur brittisk hälsovård, skolor och annan offentlig service inte skulle fungera utan EU-migranter som jobbar där.

Boris Johnson, konservativ parlamentsledamot, ex-borgmästare i London och kanske lämnasidan mest kända ansikte, hade dessförinnan förespråkat ett "australiskt system" där invandrare poängsätts. Men han pekade på vad han anser är ett alltför stort antal EU-migranter som flyttar till Storbritannien årligen.

– Vi måste ta tillbaka kontrollen, sade Johnson och använde därmed ett av brexitkampanjens paradargument som återkommer i fråga efter fråga.

En mardröm

Labourpolitikern Gisela Stuart, som förespråkar brexit, öppnade debatten med att säga att EU har förvandlats "till en mardröm".

– Vi måste ta tillbaka kontrollen över lagarna, skatterna, gränserna och invandringen, sade hon och hävdade att det bara är "Antarktis som har lägre tillväxt" än EU och att 50 procent av unga greker är arbetslösa.

Khan invände att det är "högt spel" för britterna att lämna EU och han sade att bevisen pekar på att landet blir "starkare, säkrare och rikare" av att stanna i unionen. Liksom övriga debattdeltagare på bremainsidan upprepade han gång på gång argument om hur ekonomiskt osäkert det vore att lämna EU och att det är tryggare att vara kvar.

– Som advokat vet jag att vi måste titta på bevisen, sade han med anspelning på att de flesta experter förordar att Storbritanninen stannar i unionen av ekonomiska skäl.

Cameron vädjade

Public servicejätten BBC arrangerade debatten under ledning av tv-veteranen David Dimbleby, och publiken i Webley fick tillfälle att ställa frågor. En av de mest känslosamma debatterna mellan de båda lägrens företrädare följde efter en publikfråga om hur väljarna kan vara säkra på att EU om 40 år inte har utvecklats till ett "Europas förenta stater".

Tidigare under dagen höll premiärminister David Cameron, som leder bremainkampanjen, ett känslofullt tv-tal utanför 10 Downing Street, där han vädjade om stöd för sin linje.

– Du kommer att vara ensam när du röster, bara du ska fatta ett beslut som kommer att påverka din framtid, dina barns framtid och dina barnbarns framtid, sade Cameon och slog fasta att "britter ger inte upp".

TT

Följ ämnen i artikeln