CNN: Många bestämde sig tidigt i USA
Publicerad 2016-11-08
USA. Det är dags för de amerikanska väljarna att sätta ner foten efter en valrörelse som varit ovanligt smutsig och skandalomsusad. Många bestämde sig tidigt för vem de skulle rösta på, enligt en första vallokalsundersökning från tv-bolaget CNN.
Miljontals amerikaner har strömmat till vallokalerna i USA, där det är dags att sätta ner foten kring vem som ska leda landet efter Barack Obama. I en vallokalsundersökning som CNN gjort säger 62 procent av väljarna att de bestämde sig för vem de skulle rösta på före september. Fem procent har bestämt sig under den senaste veckan och sju procent de senaste dagarna.
38 procent av väljarna uppger att de främst valt kandidat utifrån en bedömning om kandidatens förmåga att åstadkomma förändring. Gott omdöme var främsta urvalet för 22 procent, och en lika hög andel har valt utifrån rätt erfarenhet. Endast 15 procent har valt utifrån en bedömning om huruvida kandidaten bryr sig om väljaren som person.
I undersökningen har 15 455 väljare runt om i USA deltagit och felmarginalen är plus/minus två procentenheter. Alla vallokaler har ännu inte stängt i USA.
Köer i New York
På centrala Manhattan i New York är det en lång väntan för väljarna att få avlägga sin röst. Tv-producenten Ann Benjamin, som väntar på sin tur utanför Baruch College och har bott i kvarteret länge, säger att hon aldrig har sett så långa köer till vallokalen - inte ens när Barack Obama valdes till president 2008.
Hon tvekar inte om vem som ska få hennes röst.
– Hillary är en riktig politiker, inte psykopat som motståndaren, säger hon till TT:S utsända.
Nittonåriga studenten C-J Butler, som köat i en halvtimme, ska rösta för första gången och är inne på samma linje.
– Det känns historiskt. Antingen får vi den första kvinnliga presidenten eller den första reality-tv-presidenten, säger hon.
Väckt USA
Lite längre bak i kön väntar pensionären Maria Gary, som tycker annorlunda.
– Jag röstar på Trump. Han har väckt Amerika och satt ord på det många känner. Trump är ny, han symboliserar hopp för vårt land.
Tidigare på morgonen dök den demokratiska kandidaten Hillary Clinton upp för att rösta i en vallokal i hemstaden Chappaqua i delstaten New York.
– Fru president! ropade anhängare.
– Jag är så glad. Jag är så otroligt glad, sade en leende Clinton när hon kom ut från vallokalen och skakade hand med folksamlingen, vänner och grannar, åtföljd av maken och tidigare presidenten Bill Clinton.
Barbröstad protest
Två timmar senare röstade även republikanen Donald Trump tillsammans med hustrun Melania Trump i New York, i en skola i närheten av bostaden som bär hans namn: Trump Tower.
– Vi får se vad som händer, svarade Trump på en fråga om han kommer att erkänna sig besegrad om Clinton vinner.
– Just nu ser det väldigt bra ut. Det kommer att bli en intressant dag.
På tv-bilder ses livvakter från Secret service spärra av hela gatan innan Trump skulle rösta. Tidigare på morgonen protesterade två barbröstade Femenaktivister mot honom i vallokalen.
Valdagen i ett djupt splittrat USA inleddes på östkusten - och mycket pekar på att det blir en riktig rysare. Flera sammanvägningar av de senaste opinionsmätningarna pekar på ett övertag för Clinton. Men mätningarna är osäkra och jakten på 270 elektorsröster avgörs i en rad vågmästarstater - där utfallet är osäkert.
I amerikanska medier rapporteras om långa, ringlande köer vid vallokalerna i några av de viktiga vågmästarstaterna - som Ohio, North Carolina, Florida, New Hampshire och Pennsylvania.
Osäker utgång
På många valanalyssajter har flera osäkra stater pendlat fram och tillbaka mellan republikansk och demokratisk majoritet. I flera av staterna ses valutgången som så osäker att analytikerna drar helt olika slutsatser.
Hela 46 miljoner amerikaner har förtidsröstat. Om valdeltagandet hamnar ungefär där det brukar motsvarar det över en tredjedel av rösterna. Men flera medier, bland andra CNN och AFP, säger att röstandet tycks ha ökat - inte minst bland den spansktalande minoriteten samt bland svarta, något som kan tala emot Trump.
Vallokalerna över landets sex tidszoner har öppet olika länge och stänger vid olika tider, men de flesta stänger mellan klockan 19 och 20 på kvällen lokal tid. Vid 01-snåret svensk tid bör de första resultaten börja trilla in.
Men resultaten från de allra mest intressanta delstaterna dröjer ytterligare några timmar. Klockan 05 på morgonen kanske vi i Sverige kan få ett slutligt resultat.
TT:s utsända, New York